Панда роди близначета във френски зоопарк

OFFNews Последна промяна на 02 август 2021 в 12:30 1527 0

Снимка Twitter - zoobeauval

Голямата панда във френския зоопарк в Бовал е родила две малки, което според служителите е изключително събитие.

Бебетата на Хуан Хуан са се появили в ранните часове в понеделник и тежат едва 149 г. и 129 г.

"Те са много жизнени, розови и пълнички", се казва в съобщението на зоопарка.

Размножаването на пандите - както в плен, така и в дивата природа - е изключително трудно, казват експерти, тъй като малко от тези животни, произхождащи от Китай, имат настроение за това.

Но Хуан Хуан - която е заета на зоопарка от Китай - вече има опит в това отношение - тя е майка на Юен Мън, първата панда, родена във Франция.

И все пак за служителите в зоопарка е изключително вълнуващо, че Хуан Хуан и нейният партньор Юен Дзъ успяват да осъществят контакт осем пъти за един уикенд миналия март. Ветеринарите са направили и изкуствено осеменяване за по-голяма сигурност.

Раждането на Хуан Хуан е протекло под внимателно наблюдение, като двама ветеринарни лекари са пристигнали специално от Китай, съобщава зоопарка в Бовал.

Миналият месец Китай заяви, че големите панди вече не се смятат за застрашени, но все още са уязвими. Нивото им в класификацията е понижено, тъй като броят им в дивата природа е достигнал 1800.

Но това не намалява вълнението в зоологическата градина заради новите бебета.

„Тези раждания винаги са изключителни“, казва Делфин Делорд, помощник-директор на зоопарка.

Експерти твърдят, че Китай е успял да спаси своето емблематично животно чрез дългосрочните си усилия за опазване, включително разширяването на местообитанията.

Китай счита пандите за национално богатство, но също така ги дава назаем на други страни като част от дипломатическа стратегия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови