Отнеха правото на българите в Македония да имат клубове с имената на Ванчо Михайлов и Борис III

OFFNews 02 ноември 2022 в 22:00 4748 2

Клубът Цар Борис Трети в Охрид

Снимка FB / Клубът Цар Борис Трети в Охрид

Клубът Цар Борис Трети

Македонският парламент прие днес единодушно изменения в Закона за сдруженията и фондациите, внесени от опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ, и в Закона за политическите партии - по предложение на управляващата СДСМ.

Промените в Закона за сдруженията и фондациите бяха подкрепени от 67 народни представители, нито един не бе "против" или "въздържал се", толкова бяха и "за" промените в Закона за политическите партии, без "против" и "въздържал се".

Предложените законови промени на двете партии ще засегнат българските клубове и сдружения в западната ни съседка с имена като "Ванчо Михайлов" и "Цар Борис Трети", тъй като значителна част от македонския политически елит ги смята за "противоречиви личности, нацисти или фашисти".

В мотивите за промените в Закона за сдруженията и фондациите депутатът от ВМРО-ДПМНЕ Рашела Мизрахи каза, че през последните осем месеца сме свидетели на опити за ревизия и изопачаване на историческите истини в страната.

Човечеството все още носи белези от геноцид и етническо прочистване, расизъм, антисемитизъм и ксенофобия, а международната общност, както и всички ние, носим голяма отговорност за предотвратяването на тези злини. Страшната истина за фашизма и национализма трябва да я защитаваме всички заедно от онези, които я отричат. Трябва да засилим моралния и политически ангажимент на нашето правителство и институции, за да осигурим възможност бъдещите поколения да разберат причините за пандемията от омраза и лудостта на Втората световна война, в която Македония даде повече от 25 000 жертви, включително 7144 евреи, каза Мизрахи.

В мотивите към промените в Закона за политическите партии депутатът от СДСМ Снежана Калевска Ванчева каза, че и двата закона имат една и съща цел.

Тази цел произтича и от чл. 20 на Конституцията, но се допълва от това, което значи предизвикателства на новото време, които създават необходимост от такива промени. Целта на законопроекта, който съдържа две разпоредби, е повишаване на прозрачността и дистанцирането от всичко, което означава фашизъм, нацизъм, националсоциализъм и гарантиране на правната сигурност на гражданите, присъща на една демократична, цивилизована и правова държава.

Сега българските клубове и сдружения като "Ванчо Михайлов" и "Цар Борис Трети" са длъжни в тримесечен срок да променят имената и документацията си. Ако не го направят, ще бъдат заличени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1905

2

Nichevbu

03.11 2022 в 09:01

Скоро няма да се отворят, какво става там. Жалко за усилията на всички.
Да започват да учат албански език.

4738

1

Того

03.11 2022 в 04:51

Жалко, братята македонци, не са готови за ЕС, но с тези закони ще имат голям успех в ОНД.
 
X

Подкастът на OFFNews