От София - в Скопие. САЩ вадят до няколко месеца имената на корумпираните в Северна Македония

OFFNews 08 март 2023 в 18:48 3966 1

Снимка GRID

Анжела Агелер, посланик на САЩ в РСМ

САЩ имат няколко вида санкционни списъци, които са динамични и са постоянен процес, защото корупцията е ежедневна и има много форми, каза посланикът на Съединените американски щати в Република Северна Македония Анжела Агелер, по повод черния списък на САЩ за корумпирани лица в страната, към който медиите в Северна Македония имат особено засилен интерес.

„Не очаквайте един ден да почукаме на вратата и да кажем – ето го списъкът, свършихме. Това е постоянен процес. Има хора, които си струва да бъдат обсъдени, защото системата във Вашингтон е внимателна в правно отношение, отнема време и проучване на предполагаеми престъпления, за да сме сигурни, че няма да поставим в ​​списъка някой, който не е за там. Вярвам, че през следващите няколко месеца ще видим едно или две имена и това ще бъде процес, който ще продължи", посочи Агелер в отговор на журналистически въпрос след посещение в Центъра за разследване към Основната прокуратура в Скопие, където посолството на САЩ дари компютърно и техническо оборудване.

По думите й корупцията в Северна Македония съществува от дълго време и не е проблем, който може да бъде решен за няколко месеца.

„По време на посланическия си мандат имам за цел да гарантирам, че аз и моят екип ще направим всичко възможно да повишим доверието на гражданите на Северна Македония в съдебната система. Ще направя всичко по силите си това да се случи", заяви Агелер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews