От новата иранска доставка: Русия изпрати за първи път от 25 дни ''Шахеди'' срещу Киев

OFFNews 21 април 2023 в 10:02 3792 4

Снимка Днепропетровска областна военна администрация

През изминалата нощ ВСУ са свалили 8 дрона в подстъпите към Киев

След 25-дневно затишие руската армия проведе първата въздушна атака с дронове-камикадзета „Шахед 136“ срещу украинската столица Киев, съобщи местната администрация. 8 от общо 10 дрона са били свалени докато летят към Киев, няма пострадали или разрушения.

„От северна посока терористичната държава изпрати дронове. По предварителна информация агресорът вероятно е използвал нова партида ирански безпилотни летателни апарати "Шахед", коментира ръководителят на Киевската градска военна администрация Сергей Попко в служебния телеграм канал на ведомството.

На подхода към Киев са били открити и свалени около 8 противникови дрона. След полунощ през нощта в четвъртък срещу петък на територията на цяла Украйна беше обявена въздушна тревога, а след отбоя в редица региони на страната тревога беше обявена повторно.

Междувременно ръководителката на съвместния координационен пресцентър на ВСУ в Южна Украйна Наталия Гуменюк съобщи, че руснаците постепенно се готвят за нанасянето на нови ракетни удари по територията на Украйна и това се доказва от доста дългата пауза без въздушни атаки. Според Гуменюк, заплахата от въздушни атаки е възможна по време на „свещените“ за руснаците дати.

„Такава дълга пауза в масираните въздушни удари, поддържана от врага, може да означава подготовка за някакво значително, според неговите стандарти, повторение на масивна ракетна атака. Малко вероятно е врагътда има сили, средства и време да подготви няколко такива удара, но противникът може да посвети такъв удар на своите свещени дати, тъй като обича да го прави с определена символика, тоест около 9 май“, каза Гуменюк.

По-думите й обаче обвързването с конкретна дата не е задължително – атаката може да се случи и преди или след 9 май.

„Трябва да е ясно, че коварството на агресора е достатъчно силно, така че предвид нашите очаквания за 9 май, той може да използва този елемент с атаката по-рано. Трябва да сме наясно, че има са руски ракетоносци в морето, които са оборудвани и са готови за използване, така че ракетна атака може да бъде извършена по всяко време, включително с участието на авиация и "Шахеди", добави Гуменюк.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10298

4

AntiZ

21.04 2023 в 16:23

Алфа, получава се тавтология, но иначе не звучи лошо! ;)

-1655

3

ob1

21.04 2023 в 11:23

Ама влезте му в положение на джуджака! Лопатките и персийските хвърчилки са единственото нещо между въжето и вратлето му. Няма много избор, ще хвърля месо в месомелачката докато може... или докато някой от приятелите му не му свети маслото :)

2550

2

alfakentavur

21.04 2023 в 11:10

Бъдете екзактен, AntiZ!
Руската тъпотия - най-тъпата тъпотия в света!

10298

1

AntiZ

21.04 2023 в 11:07

Руснака като най-тъп и упорит, продължава да изпраща тези бръмчащи тенекии, на които украинците отдавна им хванаха цаката. На фронта продължават да се окопават с прословутите им лопатки докато дроновете ги засипват с бомби. Руската тъпотия-най-голямата тъпотия в Света!