Османи: Френското предложение е приемливо, но имаме проблем с протоколите

OFFNews 26 юни 2022 в 19:25 10617 0

Османи

Снимка БГНЕС Архив

Външният министър на РСМ Буяр Османи.

Единственият спорен въпрос във френското предложение е двустранният протокол. Ако бъде намерено решение за него, останалата част от предложената преговорна рамка е приемлива. Това заяви македонският министър на външните работи Буяр Османи в интервю за телевизия „Канал 5“.

По думите му, по време на срещата му с българския външен министър Теодора Генчовска този месец има постигнат напредък по протоколите, но текстът по някои от въпросите в тях не е финализиран. Въпреки че включването на двустранния протокол в преговорната рамка няма да има никакви правни последици, според него това е неприемливо, тъй като ще измести центъра на тежестта на преговорите и историческите въпроси ще имат превес.

Външният министър отказа да се ангажира с прогнози дали е възможно постигането на споразумение през следващите дни.

„Не мога да кажа, че не приемаме документа – ние не приемаме онази част от него, която за нас е спорна. Не постигнахме съгласие с България, въпреки че смятам, че това можеше да се реши лесно, ако имаше политическа воля за това“, подчерта Османи, цитиран от БГНЕС.

Според него европейският път трябва да бъде свързан с европеизацията на РС Македония, с изпълнението на критериите, а не на решаване на двустранни въпроси между държавите.

„Ние смятаме, че фокусът не трябва да бъде върху онези двустранни исторически интерпретации, в които сме влезли чрез историческа комисия в съвсем различен процес, и те да определят пътя към ЕС“, каза министърът.

Все още няма яснота дали предложението на френското председателство ще бъде представено официално на Северна Македония през следващите дни и дали ще бъдат взети предвид забележките на Скопие. По думита на Османи, върху документа са работили най-близките сътрудници на Макрон, които за тази цел са посещавали няколко пъти Скопие и София.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови