Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Още 19 загинали в самолети на UTair

Вероника Шербанова 02 април 2012 в 12:20 1496 0

19 загинали и 50 ранени при катастрофи летателни апарати на
19 загинали и 50 ранени при катастрофи летателни апарати на "ЮТейр". Снимка: БГНЕС

19 души са загинали, 50 са били ранени в пет катастрофи със самолети на авиокомпанията UTair през последните пет години, сочи информация на РИА Новости. Тази сутрин катастрофа със самолет на компанията отне живота на още 31 пътници. 12 са ранени, двама от тях са в тежко състояние.

Самолетът ATR-72 е в експлоатация вече почти 20 години, съобщава РИА Новости. Първият му полет е на 20 октомври 1992 г. Оттогава той сменя собствениците си четири пъти, като последният е авикомпанията UTair.

През март 2007 г. шестима души умират и 27 са ранени при аварийно кацане заради лоши метеорологични условия на самолет Ту-134, изпълняващ курса Сургут – Белгород.

За периода 2007-2011 г. катастрофират и три вертолета Ми-8 и един Ми-26, също собственост на U Tair.

През 2007 г. при излитане вертолет Ми-8 се разбива в Република Конго, където изпълнява мисия на ООН. Причина за инцидента е неизправност на машината. При опита за аварийно кацане, вертолетът се преобръща и причинява смъртта на пилота.

Само 6 месеца по-късно вертолет на същата компания се разбива при кацане. Загиват девет души. През юли 2011 г. проблемно кацане в Иркутска област по вина на пилота е причина за нови 2 жертви. В края на миналата година транспортен вертолет Ми-26 се разбива в близост до Тайлаково в Сургутския район. Причина за катастрофата е откъсване на опашната част на 60 метра от земята. Загива един от членовете на екипажа. Причините за инцидента от тази сутрин все още се изясняват. Възможни са и технически проблем, и пилотска грешка. Самолетът е преминал всички предварителни прегледи, съобщи председателя на службата за анализи „Авиапорт“ Олег Пантелеев. Към момента в експлоатация са още два подобни самолета. UTair е единственият собственик на АТР-72 в Русия.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!