Орбан иска да затвори университета на Сорос в Будапеща

ОFFNews 31 март 2017 в 11:16 4595 5

Снимка CEU/Facebook

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви днес, че бъдещето на финансирания от милиардера филантроп Джордж Сорос университет в Будапеща зависи от споразумение между правителствата на Унгария и САЩ, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Орбан, който възприема родения в Унгария Сорос за идеологически противник, каза, че Централноевропейският университет (ЦЕУ), основан през 1991 г., има нечестно предимство пред унгарските висши учебни заведения, защото дипломите му се признавали и в Унгария, и в САЩ.

"Унгария винаги е подкрепяла ученето, но не толерира маменето", отбеляза той в ефира на местно радио.

Ректорът на университета Майкъл Игнатиев обеща да не позволи затварянето му, въпреки внесения във вторник в парламента законопроект за промени в закона за висшето образование, който поставя нови условия за чуждестранните университети в Унгария и се смята за тенденциозно насочен срещу Централноевропейския университет.

"Открити бяха нередности, затова трябва законът да бъде променен", обясни унгарският държавен секретар за висшето образование Ласло Палкович. Той подчерта, че някои чуждестранни институти в Унгария са работели без унгарски партньори и са издавали дипломи, които не се признават в страната. Освен това Будапеща иска да премахне институтите, които не предлагат аналогична учебна програма в собствените си страни.

"В бъдеще няма да е възможно чуждестранен институт да работи само тук. Ще трябва да предлага същите курсове и у дома", подчерта Палкович. 

От учебното заведение определиха мерките като дискриминационни и насочени конкретно към него, но Будапеща опонира, че "това не е закон против ЦЕУ или Сорос" и ще засегне 28 университета. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

4

Denis Rizanov

31.03 2017 в 14:21

А едни кандидат-дупетати от една партия дето била коалиция, спонсорирана от личния паж и разпределител на дьорт Антихриста в България, някой си прокопчо ивчев, били направили вече постъпки, ако се отиде на вариант "Б" и наистина да се наложи преместване на "университета", те да съдействат и да осигурят сграда за него в Пловдив.
Защо точно в Пловдив се били обосновали, че това бил един отнай-старите градове, люлка на европейската циливилизация...
Ся предположително Пазарджик и Куртово Конаре ше се обидят и ше кандидатстват и те! Гаранция.

63994

2

Red or Dead

31.03 2017 в 11:41

Апелирам веднага да спретнете една ......анкета с която да се заклейми този “гнусен и антидемократичен акт“....:))))))

Иначе СЕРИОЗНО, това е ЕДИНСТВЕНИЯТ правилен път да се измъкнем от тресавището....пълна забрана и изгонване на всички тези гниди от България....

Please Soros next.....

Please Soros next....

Please Soros next......