Опозиционният лидер в Уганда е под обсада от армията, не допускат посланика на САЩ до дома му

OFFNews 19 януари 2021 в 12:31 1345 0

Снимка Instagram - bobiwine

Представители на армията, които от 14 януари са обградили дома на опозиционния лидер Боби Уайн.

Посланикът на САЩ в Кампала е възпрепятстван от армията да посети опозиционния лидер Боби Уайн в неговия дом, което накара мисията да определи домашния арест като "притеснителен" знак.

Уайн, чието истинско име е Робърт Киагулани, е под домашен арест от четвъртък, 14 януари, малко след като даде гласа си на президентските избори в страната.

Настоящият президент Йовери Мусевени на 76 г., който е на власт от 1986 г., е обявен за победител в изборите с 59% от гласовете, срещу 35% за Уайн. 

Посланикът на САЩ Натали Е. Браун е спряна при опита си да посети Киагулани в дома му в предградията в северната част на столицата, съобщава посолството в изявление, цитирано от Ройтерс.

Браун е искала да провери "здравето и безопасността" на Уайн, се казва в изявлението на дипломатическата мисия. Говорителят на правителството не отговаря на телефона си, потърсен за коментар. 

Според посолството изборите са белязани от тормоз към опозиционните кандидати, потискане на медиите и адвокатите за човешки права и спиране на интернет връзката в цялата страна. 

"Тези незаконни действия и фактическият домашен арест на кандидата за президент продължават притеснителната тенденция в хода на демокрацията на Уганда", се съобщава още в изявлението.

Съединените щати и Европейският съюз не разполагат с мисии за наблюдение на изборите поради отказа на акредитации и неуспеха от страна на угандийските власти да изпълнят препоръките на минали мисии.

По време на предизборната кампания привържениците на Уайн бяха редовно обгазявани със сълзотворен газ, пребивани, задържани и беше стрeляно по тях. Тези мерки бяха оправдавани като борба срещу нарушаването на мерките срещу разпространението на COVID-19.

През ноември 54 души бяха убити, когато силите на реда потушиха протест, организиран след като Уайн беше задържан по обвинения за нарушаване на мерките с борба с коронавируса.

Уайн и неговата партия Национална платформа за единство не приеха резултатите от изборите и обявиха, че планират да ги оспорят в съда.

В понеделник властите блокираха достъпа до офисите на партията в столицата, което според нея ще затрудни усилията им да съберат и представят в съда доказателства за нередностите, случили се по време на изборите.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови