Quantcast

Опитаха ли да отровят Алексей Навални в затвора

OFFNews Последна промяна на 29 юли 2019 в 15:52 2656 1

Алексей Навални

Снимка ria.ru

Най-твърдият противник на руския президент Путин, опозиционерът Алексей Навални влезе в болница в Москва вчера и днес вече е пратен отново в затвора, където трябва да остане още три седмици.

Той бе приет с остра алергична реакция на 4-ия ден от престоя си зад решетките, но „състоянието му е следствие от увреждащо действие на неизвестни химически вещества“, заяви д-р Анастасия Василиева, цитирана от рускоезичното издание The Insider. Тя подчерта, че макар да работи в болницата, където е бил доведен основателят на Фонда за борба с корупцията, не са й дали възможност пълноценно да го изследва и част от прегледа е била буквално през полуоткрехната врата. Днес са я допуснали за повторен преглед.

„Клиничните оплаквания и симптомите съответстват на остър керато-конюнктивит и дерматит, и обща интоксикация с обриви по цялото тяло. Ние настояваме правоохранителните органи да извършат химически експертизи на спалното бельо на Навални в затвора, а лекарите трябва веднага да вземат проби от кожата му и да изследват косите му“, написа снощи във Фейсбук лекарката.

Днес тя настоява главният лекар на болницата да изиска извършването на съдебно-медицинска експертиза, както и да назначи наблюдение от офталмолог, и припомня, че отказът от медицинска помощ се наказва с член от НК на Русия. „Поставената диагноза е контактен дерматит, но основно е засегнато лицето му. Токсичният агент, предизвикал ангионевротичния оток и обривите е неясен. Не е проведена консултация с токсиколог, не са направени и токсикологични изследвания и няма резултати от анализи“, твърди д-р Василиева.

Според нея е задължително политикът да остане под медицинско наблюдение до оздравяването си, след като е прекратено лечението с антиалергичния медикамент. Повторната интоксикация може да предизвика действително тежко състояние и дори летален изход, предупреждава тя.

„Сам Навални е склонен да вярва, че е пострадал от отравяне с химическо вещество. Той ми разказа, че надзирателите са изгонили всички затворници навън за разходка, без да допуснат някой от тях да остане в килията и какво е ставало в онзи момент вътре, никой не е видял. А никога преди това той не е проявявал някакви алергии“, посочва лекарката.

Снощи пред болницата събралите се 20-ина души бяха задържани от спецчастите. Сред арестуваните са журналисти и граждани.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22092

1

Стефан

03.08 2019 в 04:14

О, свикналото на шампуаните в петзвездните хотели гейче, има алергия към обикновенния сапун от кварталната бакалница?
Тц-тц-тц ...(((