ООН: Над 100 млн. души по света са принудително разселени

OFFNews Последна промяна на 23 май 2022 в 08:31 643 1

жена с багаж

Снимка БТА/АП-Архив

Поради войната в Украйна броят на принудително разселените хора по света за първи път надхвърля 100 милиона души, обяви днес върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди, цитиран от БТА. 

Броят на хората, принудени да бягат от конфликти, насилие, нарушения на човешките права и преследване, се е увеличил вследствие на войната в Украйна и други конфликти, каза той.

"Сто милиона души е стряскащо число - колкото отрезвяващо, толкова и тревожно. Това е рекорд, който никога не би трябвало да бъде поставян", каза Гранди.

Той отбеляза, че това трябва да послужи като предупредителен сигнал да се стремим към решаване и предотвратяване на разрушителни конфликти, към слагане край на гоненията и справяне с основните причини, които принуждават невинни хора да напускат дома си.

Данните на службата на ООН за бежанците показват, че към края на 2021 г. броят на принудително разселените хора по света е достигнал около 90 милиона души. Войната на Русия в Украйна превърна 8 милиона души във вътрешни бежанци, а повече от 6 милиона са напуснали Украйна.

Гранди подчерта, че международната реакция към хората, бягащи от войната в Украйна, е изключително положителна: "Състраданието е живо и ние се нуждаем от подобна мобилизация за всички кризи по света. В крайна сметка обаче хуманитарната помощ е средство, което дава временно облекчение, не е лекарство".

По думите му единственият начин за обръщане на тенденцията са мирът и стабилността, така че "невинни хора да не са принудени да правят рискован избор между изострена опасност в страната си или несигурно бягство и изгнание".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови