Олаф Шолц смята, че броят на бежанците е твърде висок. Планира нови мерки

"Ситуацията не може да остане такава, каквато беше: над 70% от всички бежанци, пристигащи в Германия, не са били регистрирани преди това"

OFFNews 30 септември 2023 в 18:05 1842 0

Олаф Шолц

Снимка Getty Images

Олаф Шолц

Германският канцлер Олаф Шолц смята, че броят на бежанците, които се опитват да влязат в Германия, е твърде висок и възнамерява да спре тази тенденция чрез пакет от различни мерки.

"Броят на бежанците, които искат да влязат в Германия, в момента е твърде висок", заяви днес Шолц в интервю за германската медийна група Редакционнецсверк Дойчланд (RND), цитиран от БТА.

"Ситуацията не може да остане такава, каквато беше: над 70% от всички бежанци, пристигащи в Германия, не са били регистрирани преди това, въпреки че на практика почти всички те са били в някоя друга страна от Европейския съюз", казва Шолц.

Напрежение между германското правителство и Илон Мъск заради спасяването на мигранти в Средиземно море

"В тази връзка ние отдавна подкрепяме усилията за защита на външните граници на Европа и продължаваме да прилагаме допълнителни мерки за охрана на границата с Австрия. С Швейцария и Чехия се договорихме за общи патрули", обясни канцлерът.

Шолц отново се спря на скандала в Полша, свързан с възможни визови нарушения. Той заяви, че властите във Варшава не бива да допускат проникването на мигранти в Германия. "Поради това засилихме контрола по границата с Полша", допълни канцлерът.

По данни на в. "Билд" броят на неразрешените влизания в Германия през първите седем месеца на тази година се е увеличил с 51% в сравнение със същия период на 2022 г. и е достигнал 43 815 души. Особено тежко е положението на границата с Полша, където служителите на федералната полиция са засекли 14 303 незаконни преминавания което е със 143,7% повече, отколкото миналата година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!