Окончателно: Донецк и Луганск гласуват за автономия на 11 май

OFFNews 08 май 2014 в 13:38 3748 7

Снимка Reuters

Донецк и Луганск решиха да проведат референдумите на 11 май

Донецк и Луганск решиха да не отлагат референдумите за автономия. Те ще се проведат на 11 май, както беше запланувано, въпреки призива на Путин за отсрочка, съобщи РИА Новости.

Предложението за отлагане на референдумите в двете украински области беше обсъдено от народните съвети на двата региона.

Референдумите ще се проведат на 11 май, бюлетините се печатат, подготовката тече с пълна сила, заявиха от пресцентъра на армията на Югоизточна Украйна.

Референдумът в Донецк ще премине в два тура – на 11 и на 18 май. На първия тур жителите на Донецк ще трябва да отговорят на въпроса дали е легитимна Донецката народна република, а на втория – дали Донецк да се присъедини към Русия.

Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Андрей Парубий обяви по-рано днес, че военната операция в югоизточната част на страната ще продължи, независимо от решението на Луганск и Донецк за това дали да се отложат референдумите.

По думите му в момента има прегрупиране на силите и има всички основания да се каже, че спецоперацията ще бъде успешна.

Парубий заяви, че Украйна не е планирала провеждането на референдум в никоя от областите на страната, затова такова гласуване не може да има и решението дали да се отлага или да се провежда е невалидно. 

Вчера руският президент Владимир Путин призова проруските активисти да отложат провеждането на референдума за статута на регионите, за да се създадат условия за диалог.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews