Обявиха най-висока степен на тревога в Северна Франция (обновена)

ОFFNews 08 януари 2015 в 18:59 2380 1

Снимка: Le Figaro

Френският премиер Манюел Валс разпореди най-високото ниво на тревога, което вече е в сила за Париж, и за северния регион Пикардия, където полицията е фокусирала издирването на двамата заподозрени за нападението над списание „Шарли ебдо”, пише Le Figaro

„Премиерът реши да разшири нивото на тревога и за Пикардия”, се казва в съобщение от кабинета на Валс.

Тази реакция се дължи на факта, че двамата издирвани братя за нападението са били забелязани в региона, което доведе до това районът да бъде отцепен от френските спецчасти.

Под засилена охрана са поставени редакциите на медии, големите магазини, метрото, градският транспорт, гари, автогари и местата, където парижани се събират да отдадат почит на жертвите. 

"Всички налични сили, граждански и военни, са мобилизирани според стъпките в плана за тревога. Използват всички средства за залавянето на отговорните за атаката", уверяват френските власти.

Франция засили сигурността на страната, разполагайки общо 88 150 полицейски агенти на постове в северната част на страна. Сред тях са 50 000 полицаи, жандармерия (32 000) и 5000 войници, съобщават от Би Би Си.

От Министерството на вътрешните работи във Франция заявиха, че 9650 от полицаите са мобилизирани в региона на Ил дьо Франс. 

Длъжностните лица се опасяват, че двамата братя Шериф и Хамид Кауаши отново могат да опитат да влязат във френската столица. 

Най-високата степен на тревога - "Повишено внимание за терористични атентати", беше обявена в Париж веднага след нападението над сатиричното издание "Шарли Ебдо", при което загинаха 12 души. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!