Обама и Путин заедно на годишнината от десанта в Нормандия

OFFNews 06 юни 2014 в 08:36 2408 3

Световни лидери се събират днес във Франция за отбелязването на 70-годишнината от десанта в Нормандия - военна операция на Великобритания, САЩ и Канада срещу Третия райх по време на Втората световна война.

Десантът, известен още като Денят „Д“ или операция „Нептун“, открива втори фронт срещу нацистка Германия в Европа.

Световните лидери, сред които президентите на САЩ и Русия Барак Обама и Владимир Путин, ще посетят един от плажовете на френската историческа област, където през 1944 година са дебаркирали първите войници на обединените сили. По време на церемонията реч ще изнесат френският президент Франсоа Оланд и американския му колега Барак Обама.

Вчера руският президент Владимир Путин се видя с британския премиер Дейвид Камерън и с Франсоа Оланд. Камерън обяви, че предал на руския лидер ясно послание, че трябва да прекрати намесата си в Украйна и да работи с новоизбрания президент Петро Порошенко. След срещата между Оланд и Путин нямаше изявления, но двамата са се поздравили сърдечно на стъпалата на Елисейския дворец, отбелязват информационните агенции.

Среща между Владимир Путин и Барак Обама не се предвижда, но руският президент ще разговаря с германския канцлер Ангела Меркел.

Преди честванията във Франция, лидерите на развитите страни от Г-7 се събраха за първи път от години без Русия и се разбраха да наложат нови санкции на Москва, ако тя не изпълни препоръките по отношение на Украйна през следващите седмици.

В рамките на церемонията днес, която е връх в отбелязването на годишнината от десанта, е подготвена възстановка на първите минути от десанта. 

Малко след полунощ на 6 юни 1944 г. 181 десантчици скачат от шест безмоторни самолета в опит да превземат стратегически важен за последващите действия мост. Това проправя пътя за атаката по вода и също така намалява способностите на германците да отблъснат нашествието на брега.

В десантната операция участват около 7 000 кораба и десантни съдове и близо 11 000 самолета. Най-голямата морска десантна операция по време на Втората световна война е осъществена успешно, благодарение на огромното превъзходство по море и въздух, осигурено с ресурсите на САЩ. Успехът ѝ спомага за откриването на втори фронт. В този ден американските войски губят 6603 бойци, в това число 1465 убити, англичаните и канадците - около 4000 човека убити, ранени и безследно изчезнали.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!