Обади се на случаен швед и отпразнувай 250 години без цензура

Инициативата "Шведският номер" ни призовава да се обадим на швед и да просто да си поговорим

Иван Меграби 08 април 2016 в 13:15 6440 6

През 1766 г. Швеция става първата страна в света, която прибавя в конституцията си забрана на цензурата. По повод 250-годишнината от историческия момент Шведската туристическа асоциация създава и първия "държавен телефон".

Кампанията "Шведският номер" е за популяризиране на страната като туристическа дестинация и действа по следния начин - желаещи да поговорят с непознат човек от Швеция могат да се обадят на номер +46 771 793 336. След това биват пренасочени на случаен принцип към жител на скандинавската държава, който се е регистрирал да бъде посланик на страната си в инициативата. 

Досега доброволците са получили 12 155 входящи повиквания от цял свят, като общото време, прекарано в разговори между непознати, е близо 23 дни.

От OFFNews решихме да изпробваме любопитната система и така се свързахме се с 36-годишния швед Мартин Мур:

OFFNews: Какво те накара да се включиш в инициативата и да станеш посланик на страната си?

Мартин: Едната причина е да упражнявам английския си и освен това да говоря с хора от цял свят. Забавно е да говориш с непознати.

OFFNews: Къде мислиш, че трябва да отиде човек, ако посети Швеция? 

Мартин: Бих казал Гьотеборг. Гьотеборг или Стокхолм. Големи градове са, има какво да се види. Но и северната част на Швеция. Например някой леден хотел, това е интересна гледка.

OFFNews: Ако трябва да представиш Швеция с едно нещо, с най-доброто, кое би било то?

Мартин: Красиви момичета! (смее се)

OFFNews: Знаеш ли нещо за България, бил си тук? (Препоръчваме му да дойде и му обещаваме, че ще е различно)

Мартин: За жалост не.  Различно ли е наистина? Хората навсякъде са еднакви. Всички искаме да ядем, всички обичаме. Е, може би ние шведите сме по-спокойни. Представям си, че хората в България са по-темпераменти. Нали знаеш, както във Франция и Италия, размахване с ръце и т.н.

OFFNews: А какво би казал на бежанец, който се е насочил към Швеция?

Мартин: Научете езика! След това всичко ще бъде много по-лесно. Не познавам никакви бежанци. Имам само познати, които са избягали от Чехословакия през 70-те и са дошли тук. Не мога да се ядосвам на бежанците, защото те искат да дойдат тук заради по-високите заплати. Мога обаче да съм ядосан на правителствата, които не се грижат за тях. Отварят границите и после не се грижат за бежанците. Но не мога обвиня самите бежанци, те идват, за да подобрят живота си.

OFFNews: Да сменим темата с нещо по-приятно. Как ще се справи Швеция на Евро 2016?

Мартин:
Не гледам футбол, само хокей! Много обичам хокей на лед! 

OFFNews: Благодаря ти за разговора, Мартин! 

Мартин:
И аз благодаря, хубав уикенд!
 


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови