Новото италианско правителство положи клетва

OFFNews 01 юни 2018 в 18:58 2966 0

Новото италианско правителство на Джузепе Конте положи клетва пред президента Серджо Матарела в президентския дворец Куиринале, предадоха световните агенции, цитирани от ТАСС и БТА.

53-годишният преподавател по право Конте трябва да получи вот на доверие в парламента идната седмица. Партиите, които подкрепят Конте - крайнодясната "Лига" и радикалната "Движение "Пет звезди" (Д5З), имат солидно мнозинство и в двете камари на парламента.

Това е първото антисистемно правителство в Западна Европа, чиято цел е намаляване на данъците, увеличаване на средствата за благосъстояние на населението и ревизия на правилата на Европейския съюз за бюджетите и имиграцията.

Двамата вицепремиери - Луиджи ди Майо, лидер на Д5З, и Матео Салвини, ръководител на "Лига" - положиха клетва след Конте, последвани от останалите членове на кабинета. Той включва 18 министри и държавен секретар.

Предстои новият министър-председател да получи правомощия от досегашния премиер Паоло Джентилони в двореца Киджи, където заседава правителството.

Новият шеф на кабинета ще получи от предшественика си звънец, с който символично се дава начало на правителствените заседания. С това новото правителство ще получи пълни правомощия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!