Ново напрежение между Вашингтон и Москва заради твърденията за тайно космическо оръжие

OFFNews 15 февруари 2024 в 17:12 2510 1

Земята

Снимка GettyImages

Информация за определена "сериозна заплаха за националната сигурност" на САЩ е предоставил председателят на комисията по разузнаването в Камарата на представителите Майк Търбър. Той я е представил на членовете на Конгреса.

Според американски медии тази заплаха е свързана с Русия и потенциалното разполагане на ядрени оръжия в Космоса.

От администрацията на Белия дом успокоиха, че няма място за паника, а от Москва нарекоха информацията за заплаха от руско оръжие - "злонамерено съчинителство".

Днес постоянната комисия по разузнаването запозна всички членове на Конгреса с информация, свързана със сериозна заплаха за националната сигурност.

"Приканвам президента Байдън да разсекрети цялата информация, свързана с тази заплаха, така че Конгресът, администрацията и съюзниците ни да могат открито да обсъдят действията, необходими за отговор на тази заплаха", каза Майк Търнър, председател на комисията.

Това послание на републиканеца Търнър стана причина за множество коментари и спекулации. Според публикации в американските медии, които цитират източници в Конгреса и администрацията, Русия е разработила космическо ядрено оръжие, което може да поразява разузнавателни и комуникационни сателити. Заплахата е много сериозна, и може изцяло да промени "геостратегическата игра", пише "Вашингтон пост".

Конгресмените имат възможност да се запознаят с доклада на разузнаването до утре. Като това става в специално защитени помещения. Според председателя Камарата на представителите в Конгреса, който също е републиканец, място за паника няма.

"Миналия месец изпратих писмо до Белия дом с молба за среща с президента, за да обсъдима секретна информация за националната сигурност. В отговор на това писмо срещата е насрочена за днес тук на Капитолия с президента Джо Байдън и съветника му по национална сигурност Джейк Съливан. Ще накарам президентската администрация да предприеме съответните действия. Мога да ви уверя, че здраво държим волана и няма повод за тревога", каза Майк Джонсън - председател на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ.

С информацията за новата заплаха е запознат и президентът Джо Байдън, който е инструктирал съветника по националната сигурност към Белия дом Джейк Съливан да проведе среща с т.нар. "Банда на осемте", а именно - осемте членове на американския Конгрес, които получават класифицираните сводки на разузнаването.

"Малко съм изненадан от това, че конгресмен Търнър имаше публична изява, въпреки че знаеше за предстоящата среща. Но това е неговият избор. Мога да ви уверя, че съм готов за разговор с него, както и за срещата с представители на службите за разузнаване", каза Джейк Съливан, съветник по националната сигурност към Белия дом.

По думите на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков "това е поредният трик на Белия дом".

"Очевидно е, че Белият дом се опитва - с истини или лъжи, да подтикне Конгреса да гласува законопроекта за отпускане на пари (на Украйна), това е очевидно", каза Песков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика