Нови сблъсъци между палестинци и евреи на Западния бряг

Великобритания поиска независимо разследване, Германия я подкрепи

OFFNews 15 май 2018 в 14:56 4144 1

За нови сблъсъци днес между палестинци и израелски войници в Западния бряг съобщават световните информационни агенции след вчерашните кръвопролития в Ивицата Газа. Няма информация за ранени и загинали.

Палестинците палят гуми и замерят израелски войници с камъни. Униформените отговарят със сълзотворен газ.

Около 200 палестинци протестираха в родния град на Христос - Витлеем, докато други 100 демонстранти протестираха в палестинския град Рамала.

Днес за палестинците е Накба - Денят на катастрофата, в който те отбелязват създаването на държавата Израел през 1948 година и бягството на стотици хиляди свои сънародници от светите земи.

70-ата годишнина от основаването на Израел бе вчера, 14 май, и денят бе белязан от кървави сблъсъци между палестинци и израелци. Протести по границата в Ивицата Газа на десетки хиляди - по думите на израелските власти те са били около 40 хил. - доведоха до стрелба от израелски снайперисти, смъртта на 60 палестинци и раняването на над 2700. Насилието бе провокирано и от откриването на посолството на САЩ в Йерусалим, което се приема за признаване на града за столица на Израел и знак. Източен Йерусалим е столицата на Палестинската автономия.

Светът реагира остро на случващото се. Редица държави осъдиха насилието и призоваха за сдържаност. Крайно остра бе реакцията на Турция, която обяви ставащото за геноцид и клане.

Израел твърди, че насилието на протеста е било подклаждано от Хамас, които са се прикрили сред демонстрантите, за да извършат нападения.

САЩ застанаха зад Израел.

Днес Великобритания призова за независимо разследване на насилието в Газа, а малко след съобщението за това Германия се присъедини към искането.

В същото време израелският министър-председател Бенямин Нетаняху порица турския президент Реджеп Ердоган, който обяви Израел за "терористична държава" и определи станалото като "геноцид".

"Ердоган е един от най-големите поддръжници на Хамас, така че няма съмнение, че той е експерт по тероризма и клането", коментира Нетаняху в Туитър.

"Предполагам, че той не ни проповядва морал", допълни премиерът на Израел.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови