Нова Зеландия прекъсва контактите с Мианмар

OFFNews 09 февруари 2021 в 10:06 1116 0

Снимка youtube

Нова Зеландия обяви днес, че прекъсва военните и политическите си контакти на високо равнище с Мианмар и така стана първата страна в света, решила да изолира хунтата в страната, съобщи Франс прес.

Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн призова международната общност твърдо да осъди случващото се.

Миналата седмица военните задържаха лидера на управляващата партия Аун Сан Су Чжи, както и десетки други членове на “Национална лига за демокрация” (NLD), с което извършиха държавен преврат.

"След години на усилен труд за изграждане на демокрация в Мианмар смятам, че всеки новозеландец трябва да се чувства разстроен от това, което военните сториха през последните дни. Нашето силно послание е, че ще направим каквото можем от тук, от Нова Зеландия", каза Ардърн.

И поясни, че мерките включват и забрана за пътуване в страната на висши военни. 

Тя добави, че страната й желае Съветът на ООН по правата на човека да се събере на извънредно заседание, за да обсъди случващото се в Мианмар.

Програмите за хуманитарна помощ от Нова Зеландия към Мианмар на стойност около $30,5 милиона годишно няма да бъдат спрени, ако те не са под контрола на военните и няма как да бъдат използвани за тяхна облага. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови