Мианмар: Част от задържаните държавни лидери са освободени

OFFNews 02 февруари 2021 в 12:40 1878 0

Снимка БТА/AP

Повечето регионални и държавни лидери, които бяха задържани по време на преврата в Мианмар вчера, са били освободени. Това е заявил  високопоставен представител на военните, цитиран от агенция Синхуа и БТА.

Източникът е уточнил, че днес сутринта е било разрешено задържаните регионални министри и депутати от управляващата партия да бъдат освободени. 

В плен все още остава лидерката на управляващата партия "Национална лига за демокрация" и фактически премиер Аун Сан Су Чи, съобщи Би Би Си. Вече повече от 24 часа нейното местоположение е неизвестно. 

Според непотвърдена информация от "Национална лига за демокрация", премиерът и президентът се намират под домашен арест, но към момента няма официално съобщение за местоположението им.

По-рано днес партията на Су Чи поиска нейното незабавно освобождаване, както и военните да признаят резултатите от изборите през ноември. Тогава "Национална лига за демокрация" спечели над 80% от вота. 

Вчера военните в Мианмар завзеха властта в страната чрез военен преврат. Те задържаха премиера Су Чи, президентът Вин Мин, както и други високопоставени фигури от управляващата демократична партия. След това армията обяви военно положение. Беше прекъсната и комуникационнната мрежа в страната. 

Военните направиха и съществени размествания в кабинета, включително назначаването на нови министри в 11 министерства.

Като причина за преврата хунтата посочи, че правителството не е реагирало на твърденията им за масови изборни измами на вота през ноември и че не е отложило изборите заради кризата с коронавируса.

Преди да бъде задържана, в писмо отправено до нейните поддръжници, Су Чи призова те да се борят срещу преврата, тъй като действията на военните ще доведат страната отново до диктатура.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови