Ноам Чомски: Какво е да си американски анархист

OFFNews Последна промяна на 27 ноември 2013 в 16:28 14283 13

Ноам Чомски Снимки: wikimedia

Снимка wikimedia

Ноам Чомски Снимки: wikimedia

Даже не се и съмнявайте – всяка система на властта ще използва технологията на следене срещу врага си – населението. Системите на властта целят краткосрочно господство и контрол, а не сигурност.

Това посочва в последната си лекция в Масачузетския технологичен институт американският лингвист и философ Ноам Чомски.

В наши дни Чомски критикува тоталитарните тенденции както при левите, така и при десните, пише The American Conservative.

Централната идея на анархизма се заключава в убеждението, че институциите, които ограничават развитието на човечеството, са нелигитимни, ако не могат да обосноват своята необходимост. Анархистите искат да създадат от нулата нови институции, базирани на сътрудничеството и благото на общностите. Традицията на либертарен социализъм и на анархо-синдикализма и до днес е жива, въпреки трудностите и преследванията, категоричен е Чомски.

Философът е против схващането, че обществото трябва да бъде регулирано от определена елитарна група – била тя на либералните технократи, духовните лица или на управителите на корпорации.

Хората живеят и страдат в реален свят, а не във въображаем. Трябва да отбележим, че анархистите днес осъждат реално съществуващите държави, а не идеалистични визии за власт по волята на народа и в полза на народа, твърди Чомски.

Анархисти има и винаги ще има. Стремежът да контролираш обществото както на либералните технократи, така и на иранския Съвет на стражите винаги ще среща съпротива, посочва един от най-влиятелните американски интелектуалци.

Според него футболът и сапунените опери са част от капиталистическата система на властта и оказват огромно влияние на американските политически реалии.

Футболът възпроизвежда ирационална преданост към безсмислена общност и формира в човека подчинение към властта и шовинизъм, а сериалите приучават към пасивност и глупост, твърди Чомски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!