Ноам Чомски: Какво е да си американски анархист

OFFNews Последна промяна на 27 ноември 2013 в 16:28 13265 13

Ноам Чомски Снимки: wikimedia

Снимка wikimedia

Ноам Чомски Снимки: wikimedia

Даже не се и съмнявайте – всяка система на властта ще използва технологията на следене срещу врага си – населението. Системите на властта целят краткосрочно господство и контрол, а не сигурност.

Това посочва в последната си лекция в Масачузетския технологичен институт американският лингвист и философ Ноам Чомски.

В наши дни Чомски критикува тоталитарните тенденции както при левите, така и при десните, пише The American Conservative.

Централната идея на анархизма се заключава в убеждението, че институциите, които ограничават развитието на човечеството, са нелигитимни, ако не могат да обосноват своята необходимост. Анархистите искат да създадат от нулата нови институции, базирани на сътрудничеството и благото на общностите. Традицията на либертарен социализъм и на анархо-синдикализма и до днес е жива, въпреки трудностите и преследванията, категоричен е Чомски.

Философът е против схващането, че обществото трябва да бъде регулирано от определена елитарна група – била тя на либералните технократи, духовните лица или на управителите на корпорации.

Хората живеят и страдат в реален свят, а не във въображаем. Трябва да отбележим, че анархистите днес осъждат реално съществуващите държави, а не идеалистични визии за власт по волята на народа и в полза на народа, твърди Чомски.

Анархисти има и винаги ще има. Стремежът да контролираш обществото както на либералните технократи, така и на иранския Съвет на стражите винаги ще среща съпротива, посочва един от най-влиятелните американски интелектуалци.

Според него футболът и сапунените опери са част от капиталистическата система на властта и оказват огромно влияние на американските политически реалии.

Футболът възпроизвежда ирационална преданост към безсмислена общност и формира в човека подчинение към властта и шовинизъм, а сериалите приучават към пасивност и глупост, твърди Чомски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.11 2013 в 21:36

повече такива статии! (А)

28.11 2013 в 11:43

Като гледаш внимателно процесите толкова дълго време, няма как да не се радикализираш, както чичо Ноам. Едно и също се предъвква, и дори по-зле става: богатите по-богати, бедните по-бедни, масата по-проста и т.н. Всяка предприемаческа активност обслужва капитала, и това все по-често влиза в сериозен конфликт с развитието на 'народ', 'култура' и т.н.

Експоненциално растящата мощ на малцинството ултра-богаташи в момента няма противовес (каквато примерно източния соц. блок оказваше, макар и по-неправилен начин)

28.11 2013 в 11:39

Какъвто ще да е Чомски, позицията му не заслужава да бъде представяна с пет изречения. И понеже не съм от калибъра на Д.Й. не можах да намеря въпросната лекция. Но пък ви предлагам друга от тази година, при това по-близка до нашите географски и обществени възприятия.
http://www.youtube.com/watch?v=_uuYjUxf6Uk

28.11 2013 в 10:12

samo trea da vi e qsno 4e taq podloga kolkoto i da se prai na ni luk ql ni mirisal otkrovenno si raboti za noviq svetoven red vobshte ne mu se prehlasvaite tolko ami si otovorete o4ite aman ot pishman proroci

28.11 2013 в 09:22

Чомски е живял достатъчно дълго, за да види завоюването на граждански и работнически права, които дотогава са били само мечта, докато хора без въображение са ги наричали "идеалистически бълнувания". Тъпото е, че хора на по 20 години са с по-закостеняло мислене от човек на 84.

27.11 2013 в 23:59

Няма да има престъпност. Така е смятал Маркс, Мишел Фуко, Ерих Фром, и дори Исус Христос. В "Новият завет" се обсъждат само две неща - ляво и дясното. Блудният син е дясното, Самарянина помагащ на раненият и ограбен е лявото. Дясното е насилието и елита на този свят. Агнето още не е превзело този свят, и той още е десен, и политиците и елита са поставяни от противника на любовта.

27.11 2013 в 22:41

Идеалистични бълнувания, но за футбола и сериалите е прав.

27.11 2013 в 18:57

Ми както и досега - борят се с престъпността главно жертвите на тая престъпност, без никакъв контрол и подслушване, със свои сили и средства.

27.11 2013 в 18:36

Дали е случайно, че и един друг неКОРПОРАТИВЕН сайт, публицистичен днес в колонката си за цитати сложиха цитат на Ноам Чомски, става дума за Alter Information?! Какво толкова ви "дърви" тоя американски комунис не знам....
Колкото до възгледите му, не е чак толкова просто като лепнатия етикет "анархист", има и такива елементи но си е либертариан попринцип, което го слагам като отговор на коментара на потребител Гео (пич смени ника, звучи като "Гей" на северозападен диалек!)