Ню Йорк съди 5 социални мрежи за кризата с психичното здраве на младите

OFFNews 16 февруари 2024 в 09:08 1305 1

Социални мрежи

Снимка Pixabay

Администрацията на кмета на Ню Йорк Ерик Адамс съди собствениците на TикТок, Фейсбук, ЮТюб, Инстаграм и Снапчат, като ги обвинява за проблемите с психичното здраве на младежите в града.

Искът, подаден във Върховния съд на Калифорния, твърди, че "опасните и пристрастяващи" алгоритми на платформите повишават броя на самоубийствата, радикализацията, самонараняването, тревожността и депресията сред младежите, тъй като са създадени, за да повишават ангажираността, дори това да е свързано с разпространяването на материали с насилие, сексизъм и расизъм, съобщи БТА. 

За тази цел Адамс заяви в предавана на живо реч в кметството в сряда следобед, че собствениците на тези платформи трябва да бъдат държани "финансово отговорни за това, което струват на града ни година след година".

На пресконференция по-късно през деня Адамс и неговите съветници отбелязаха, че градът харчи около 100 млн. долара годишно за програми за психично здраве на младежи. Какви суми искат обаче за наказателни обезщетения на Ню Йорк от социалните медии не стана ясно.

Ашвин Васан , комисар по здравеопазването на Адамс, подчерта, че не става дума за забрани.

В отговор на иска говорител на Мета, компанията, собственик на Фейсбук и Инстаграм, заяви, че платформите вече разполагат с "над 30 инструмента и функции", които помагат на родителите да направят социалните мрежи безопасни за децата си.

Хосе Кастанеда, говорител на Гугъл, която е собственик на ЮТюб, заяви, че нейната платформа също е разработила политики, които дават на "родителите надежден контрол". "Твърденията в тази жалба просто не са верни", добави Кастанеда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!