Няма пострадали български военни при атаките в Кандахар

Най-малко осем афганистанци са убити при офанзивата на талибаните снощи

OFFNews 09 декември 2015 в 08:14 4415 0

Няма пострадали български военни при атаките в Кандахар

Няма пострадали български военнослужещи при обстрела на летище „Кандахар“ в Афганистан и водената престрелка извън него от 18.00 ч. местно време (15.30 ч. българско време) на 8 декември.

Това съобщиха от Министерството на отбраната във връзка с поредицата от нападения на талибани над обекти в южния афганистански град. Нападения е имало и в жилищен комплекс, населен със служители на правителството и военни.

Районът на атаката е различен от дислокацията на българските военнослужещи, уточниха от МО. Към 24.00 ч. местно време (22.30 ч. българско време) на 8 декември ситуацията е напълно овладяна и базата преминава към нормален режим на дейност.

По-рано чуждестранни медии съобщиха, че първият обстрел над летището е бил във вторник вечерта. В сряда талибани са нападнали и базата на обединените сили на НАТО и Афганистан, която се намира до летището. Обстрелвани са и магазини в близост. 

Най-малко осем афганистанци са убити при офанзивата на талибаните снощи срещу летището в Кандахар, съобщава Франс прес.

Убитите са цивилни и военни, твърди Самим Хпалвак, говорител на губернатора на провинция Кандахар. Според командир от афганистанската армия в Кандахар - Дауд Шах Вафадар, са убити 18 души. Талибаните твърдят, че са убили 150 афганистански войници, но обикновено техните съобщения са силно преувеличени, предаде Ройтерс.

Представител на мисията на НАТО "Решителна подкрепа" заяви за Ройтерс, че няма жертви сред международния персонал в базата. Обширният охраняван комплекс на международното летище в Кандахар включва гражданско летище и военна база.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови