Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Из доклада за атентата в Кербала: Пропуски в разузнаването, неподготвени рейнджъри

OFFNews 20 януари 2014 в 14:49 4209 2

Пропуски в разузнаването и недобре подготвени военни за участие в мисия зад граница са част от причините, които са позволили да се стигне до атентата в база "Индия" в Кербала. 

Преди десет години при взрив на камион бомба загинаха петима български рейнджъри.

Днес Министерството на отбраната оповести част от констатациите в разсекретения доклад на комисията, която през февруари 2004 година, на базата на документи, описва какво е направено преди, по време и след атентата на 27 декември 2003 година. 

От документа става ясно, че само десетина дни преди това българското военно разузнаване и партньорските служби разполагали за информация за заплаха за сигурността на контингента. Информацията обаче не конкретизирала от какво естество е заплахата, като не са дадени и препоръки какво трябва да бъде направено за засилване на охраната на базата.

Не е посочен противник както и това какви са възможностите му. 

Пропуските в информацията идвали както от родното разузнаване, така и от партньорските служби. 

Комисията е констатирала също така, че загражденията, използвани като защита на базата, не са били на достатъчно добра висота. Не са били изпълнени всички изисквания за пълноценно използване на инженерния взвод. Само месец преди атентата е направена инспекция на базата, като е установено, че степента на сигурност, която дават въпросните ограждения е 85%. Това се оценявало като добра защита, но имало предписания за добавяне на бетонни блокове. 

Българското командване също така не оценило достатъчно добре възможностите за ръчните гранатомети, както и на бронираните верижни машини за охрана на обекта. 

Докладът също така прави и констатация за това, че българските военни не са имали достатъчно време за подготовка за мисията си и на са били достатъчно добре оборудвани за подобна мисия. До този момента армията не е имала никакви подготвени щатни формирования за мисия зад граница. За Кербала пък заминали 460 рейнджъри - с 10 по-малко от необходимото. 

Отчетена е и недобра комуникация между българското командване и многонационалното командване на силите в Ирак, което по това време се ръководило от полски военни. 

OFFNews има готовност да публикува пълното съдържание на доклада и констатациите в него.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!