Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Нетаняху след операция ''Щит и стрела'': Израел цени живота и скърби за невинните жертви, терористите прославят смъртта

Нашето послание към тях е ясно: ''Може да бягате, може да се криете, но накрая Израел ще ви хване'', заявява министър-председателят

Александра Маркарян 10 май 2023 в 11:13 1677 0

Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел

Снимка Министерство на външните работи на Израел/GPO/Avi Ohayon

Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел

Израел се опита да сведе до минимум цивилните жертви и съжалява за всяка вреда, причинена на невоенни лица. Ние полагаме всички усилия да опазим цивилното население на нашите врагове, а нашите врагове полагат всички усилия умишлено да атакуват нашите цивилни. Скърбим за загубата на живота на невинни, те празнуват за загубата на невинния живот. Нито една цивилизована страна по света не бива никога да забравя дълбоката морална разлика между Израел - страна, която цени живота - и терористичните организации, които прославят смъртта.

Това се казва в изявление на министър-председателя на Израел Бенямин Нетаняху след вчерашната операция "Щит и стрела" на Израелските отбранителни сили в Ивицата Газа, при която наред с трима високопоставени командири от терористичната организация "Палестински ислямски джихад" бяха убити и 10 жени и деца, които са стоели наблизо.

Изявлението му разпространи снощи Министерството на външните работи на Израел. Вчера вечерта се проведе и заседание на кабинета по сигурността на Израел.

В текста на изявлението на Нетаняху се казва:

"Рано тази сутрин (на 9 май - бел. ред.) Израелските отбранителни сили ликвидираха трима командири от „Палестински ислямски джихад“ – терористична организация, базирана в Газа.

Тези терористи бяха отговорни за изстрелването на над 100 ракети срещу израелски градове през миналата седмица и за много терористични нападения срещу израелски цивилни граждани.

Израел също така порази десет обекта в Газа, които бяха използвани от „Палестински ислямски джихад“ за производство и съхранение на оръжия.

Преди седмица, след ракетните атаки срещу нас и след обсъждания с министъра на отбраната и началника на щаба на ЦАХАЛ, разреших ликвидирането на тези терористи от „Палестински ислямски джихад“.

Тазсутрешните (от 9 май – бел. ред.) насочени удари станаха възможни, след като нашите разузнавателни агенции предоставиха точна информация, която ни позволи да достигнем тези масови убийци, преди те да успеят да извършат нови терористични нападения.

Както винаги, Израел се опита да сведе до минимум цивилните жертви и Държавата Израел съжалява за всяка вреда, причинена на невоенни лица.

Разликата между Израел и нашите врагове се състои в това, че ние полагаме всички усилия да държим цивилното население на нашите врагове настрана от опасност, докато нашите врагове полагат всички усилия умишлено да атакуват нашите цивилни.

Скърбим за загубата на живота на невинни; те празнуват за загубата на живота на невинни.

Нито една цивилизована страна по света не бива никога да забравя дълбоката морална разлика между Израел, страна, която цени живота, и терористичните организации, които прославят смъртта.

Политиката на Израел е ясна:

- на тези, които се опитват да навредят на Израел, ще бъде навредено;

- тези, които убиват нашите граждани, ще платят висока цена;

- и тези, които обстрелват нашите градове и цивилни, ще бъдат подведени под отговорност за действията си.

Може да отнеме време, но Израел ще стигне до тези терористи. Никой не трябва да се съмнява в решимостта на Израел да защити своите граждани. Ако това не е ясно днес, ще стане напълно ясно в бъдеще. Израел ще направи каквото трябва, за да защити нашата държава и нашия народ. Политиката на Израел е ясна и нашето послание към терористите също е ясно: "Може да бягате, може да се криете, но накрая Израел ще ви хване".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews