Нетаняху разпусна военния кабинет

OFFNews 17 юни 2024 в 12:32 1040 1

Бенямин Нетаняху

Снимка БТА/АП

Бенямин Нетаняху

Израелският премиер Бенямин Нетаняху разпусна шестчленния военен кабинет, съобщи израелски официален представител, цитиран от Ройтерс.

Това бе очакван ход, който дойде след напускането на правителството на центристкия бивш генерал Бени Ганц.

Очаква се сега Нетаняху да проведе консултации за войната в Газа с малка група министри, включително министъра на отбраната Йоав Галант и министъра по стратегическите въпроси Рон Дермер, които бяха във военния кабинет.

"Джерузалем пост" също обяви разпускането на военния кабинет.

"Кабинетът беше в коалиционното споразумение с (Бени) Ганц по негово желание. Щом Ганц си отиде, вече няма нужда от кабинет", се казва в съобщението.

Според Нетаняху няма да има нов кабинет, съставен от лидерите на коалиционните партии, какъвто искаха министрите Бецалел Смотрич и Итамар Бен-Гвир.

Военният кабинет в Израел бе сформиран, след като Ганц обедини сили с Нетаняху за сформиране на правителство на националното единство след атаката на Хамас през октомври миналата година. Двама министри от този кабинет подадоха оставка през последните дни заради провала по думите им Нетаняху да формира стратегия за войната в Газа.

Когато Бени Ганц оттегли единствената центристка сила в крайнодясната коалиция, Ройтерс коментира, че това не представлява непосредствена заплаха за кабинета, но въпреки това може да окаже сериозно въздействие, оставяйки Нетаняху зависим от хардлайнерите, без да се вижда краят на войната в Газа и при възможна ескалация на бойните действия с ливанската групировка "Хизбула".

Тогава Безалел Смотрич посочи, че Ганц дава на враговете на Израел това, което искат.

Другият напуснал бе Гади Айзенкот, съмишленик на Ганц. И Айзенкот посочи като причина неспособността на Нетаняху да изгради стратегия за войната в Газа.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    200

    1

    демотиватор

    17.06 2024 в 14:16

    Каква точна стратегия искат Ганц и компания- Биби да разбере телепатично к'ви зверства смятат да извършат още хамасовците, криещи се сред останалите в бежанските лагери, и да ги обезвреди в тълпата без да нарани никой друг, че и да го съобщи на света (съотв. и на Хамас, де)?!
    Що не му предложат те как да стане?!
    Ясно е, че Израел първо трябва да установи пълен военен контрол над цялата си територия (част от която е Газа), и да елиминира престъпниците.
    След което да организира хуманитарния процес спрямо останалите, както и сигурността срещу ново нахлуване.
    А после и възстановяване на инфраструктурата, евентуално с международно участие.
    Как точно- е ми евреите си имат и армия, и правителство, и съюзници.
     
    X

    Историите на Иво Иванов