Недоволство срещу Ципрас и в СИРИЗА

OFFNews 14 юли 2015 в 12:20 2560 4

Гръцкият премиер Алексис Ципрас е изправен пред недоволство в собствената му партия СИРИЗА, след като страната прие едни от най-тежките пакети с икономии, налагани на държава от Еврозоната, пише коментар "Ройтерс".

Часове след като стана ясно, че Гърция е приела условията за спасителен план на стойност 86 млрд. евро, започнаха да изникват съмнения дали Ципрас ще успее да се задържи на поста си. Наложените от международните кредитори, начело с Германия, условия принудиха министър-председателят да загърби обещанията за край на икономиите. Вместо това трябва да бъдат приети законодателни промени за намаляване на пенсиите, увеличаване на ДДС, контрол над колективния трудов спор и въвеждане на квази-автоматични ограничения на разходите. В допълнение 50 млрд. евро трябва да бъдат отделени във фонд под надзора на кредиторите, като всички промени трябва да бъдат приети до сряда, 15 юли.

За приемането на тези мерки в гръцкия парламент Ципрас ще трябва да разчита и на подкрепата на проевропейските опозиционни партии, което поставя под въпрос стабилността на правителството и може да доведе до евентуално насрочване на предсрочни избори. Противници на мерките от СИРИЗА и коалиционният партньор „Независими гърци“ обявиха, че няма да загърбят обещанията, довели ги на власт през януари. „Не можем да се съгласим с това. В парламентарната демокрация има правила и ние ги спазваме“, заяви лидерът на „Независими гърци“ Панос Каменос, циритан от Ройтерс.

Не е изключено противопоставящите се на спасителния план енергиен министър Панайотис Лафазанис и заместник-министър на труда Димитрис Стратулис да бъдат освободени от длъжност на събранието на парламентарната група на СИРИЗА. Друг силен противник на решението на Ципрас е председателят на парламента Зое Константинополу.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови