Не го убиха, а го направиха безсмъртен: Героят е Тимофей Шадура, ВСУ започва лов за убийците му

OFFNews 07 март 2023 в 13:41 12670 16

герой
Тимофей Шадура - името на един истински герой.

По предварителна информация името на пленения украински военнослужещ, който бе разстрелян от руските окупатори след като каза думите "Слава на Украйна", е Тимофей Шадура. Видео с военното престъпление на руските нашественици се появи вчера в социалните мрежи и бързо стана изключително популярно.

"По предварителни данни загиналият е военнослужещият от 30-а отделна механизирана бригада, Тимофей Шадура. Той е обявен за безследно изчезнал от 3 февруари 2023 г. след сражения край град Бахмут", съобщават от бойната част, носеща името на княз Константин Острожки.

Отбелязва се, че тялото на украинския военнослужещ в момента се намира на временно окупирана територия. Окончателното потвърждение на самоличността му ще бъде установено след връщането на тялото и съответните експертизи.

"Командването на 30-та отделна механизирана бригада и братята на героя изразяват искрените си съболезнования на семейството и приятелите му. Възмездието за нашия Герой ще бъде неудържимо", заявиха от бригадата.

Намерено е семейството на украинския войник, застрелян от руски убийци, съобщи по-рано журналистът Васил Кручак. Той е разговарял със сестрата на загиналия войник. Момичето е 90% сигурно, че на видеото е заснет нейният брат.

Върховната рада ще гласува за присъждане на званието "Герой на Украйна" на войника посмъртно.

След публикуването на видеозаписа на екзекуцията на военнопленника, украинците масово публикуваха в социалните мрежи лозунги "Слава на Украйна!" и "Слава на героите!".

Украинският президент Владимир Зеленски публикува в Телеграм пост в памет на застреляния украински боец. "Слава на героя! Слава на героите! Слава на Украйна!" - написа държавният глава.

Украинският художник Никита Титов публикува във Фейсбук творба, посветена на екзекутирания военнопленник, на която силуетът на загиналия герой се появява в надпис "Слава на героите!

Кметът на Днипро Борис Филатов публикува във Facebook портрет на боеца, екзекутиран от окупаторите, стилизиран като икона.

Украинският депутат и съпредседател на фракцията "Европейска солидарност" Ирина Герашченко подчерта в Tелеграм, че украинците нямат право да забравят героя.

"Всеки ден повтаряме: "Слава на Украйна!" Влагайки в тези думи любов, гордост, уважение, болка. Украинският поздрав е известен в целия свят и тези думи се произнасят в подкрепа на украинската несъкрушимост, която порази всички. Минута преди смъртта, с такова презрение към врага, с такава саможертва и сила този воин изрича "Слава на Украйна!", че ти спира дъха - с уважение, болка, омраза към врага. Колко висока е цената на правото ни да имаме държава. Нямаме право да забравяме", написа тя.

Украинският журналист и главен редактор на в. "Новинария" Дмитро Лихови написа във Facebook, че след като са застреляли украинския защитник, нашествениците са му осигурили безсмъртие.

"Руснаците си мислеха, че са убили войник. Но те родиха символ, който няма да умре, защото ще живее в паметта завинаги и ще даде на украинците нови сили и причина да унищожат нови стотици хиляди окупатори", убеден е той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9018

17

Em Em

08.03 2023 в 09:43

vovchik
07.03 2023 в 15:04
"Не само го отричате, ами го поощрявате - те сами са си виновни, да не бяха идвали."

Къде са идвали, Вовчик?
Нападнали са ви в Киев и са ви попречили на парада?

Така са ви нападнали подло и в Чехословакия 1968, и в Унгария 1956..
Гадна работа, нали таваришч...
Навякъде врагове!

2073

16

Johnny B Goode

08.03 2023 в 01:31

Вовочката, ти освен нагъл си и *********.
Национална черта.

3767

15

Име на профила

08.03 2023 в 00:50

Това под мен буквално е съвременен прочит на "а вие защо си биете негрите?"

Агресор, подло започнал война без дори да обяви такава, избил хиляди цивилни и принудително изселил милиони по вички посоки, отвлякъл деца след като пресеили или избил родителите им, обстрелвал с каквото му падне каквото му падне, клал, насилвал, убивал когото му попадне, и не на последно място известен с многократните си военни престъпления, снимани и споделени от собствените си въоръжени изроди - "ама те и няколко украинци са избили пленени орки".

Срам нямаш, ***** ***** оркски.

-7195

14

vovchik

08.03 2023 в 00:07

Все пак имаме напредък - признавате, че украинците също извършват военни престъпления.

3650

13

ImBlack

07.03 2023 в 18:35

@ vovchik, "вашите" са бесни животни, изостанали от цели свят в морал, култура и ценностна система със столетия. Колкото по-малко от "вашите" останат в бъдещето, толкова в по-хубав свят ще живеем.

1005

12

Диоген

07.03 2023 в 16:36

повече от показателно е това "нашите" вовочка.
какво правиш в България?
тук руzzия ли е,та казваш нашите?
това не ти е тъп мач,а война.
нещастник

2073

11

Johnny B Goode

07.03 2023 в 15:39

Той не отричал "че нашите вършат зверства", молим ви се.
И си дошъл тук за да кажеш, че "всичките са маскари" и така "вашите" да станат по-добри.
Айде марш обратно в блатата! Долно, мръсно, генетично обременено руско племе!

-529

10

6екеr4о

07.03 2023 в 15:26

Образът на този попрегърбен боец с неговия небрежно увиснал фас заедно с крилатата му фраза ще останат за поколенията, като Свещена Икона, както и образът на онова граничарче, изобразено на пощенска марка с изречението, станало девиз на съпротивата срещу неонацистките окупатори: Руский военый корабл, Иди на Х@у!

345

9

Джендо Джедев

07.03 2023 в 15:16

Вовочка,

Докато зверствата на "нашите" са изключение, зверствата на твоите варвари са правило. И държавна политика. Още от време оно. Чаткаш ли каква е разликата или да ти го нарисувам?

-7195

8

vovchik

07.03 2023 в 15:04

Аз не отричам, че нашите вършат зверства. Вие отричате, че вашите го правят.
Не само го отричате, ами го поощрявате - те сами са си виновни, да не бяха идвали.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки