Навални се връща в Русия с Победа, хиляди ще го чакат на летището

OFFNews 17 януари 2021 в 07:39 3653 0

Очаква се тази вечер след 5-месечен престой в Германия в Русия да се завърне руският опозиционер и критик на Кремъл Алексей Навални. Руските власти забраниха на привържениците му да го посрещнат и обявиха, че ще го задържат.

Самолетът на авиокомпанията „Победа“ с Алексей Навални на борда трябва да кацне на московското летище „Внуково“ в 19:20 ч. местно време (18:20 ч. българско). Няколко хиляди души обявиха в социалните мрежи намерението си да го посрещнат.

От прокуратурата обаче предупредиха, че участието в масовото мероприятие на летището в деня на пристигането на опозиционера е незаконно.

„Новая газета“ съобщи, че полицаи се опитали да връчат на някои от съратниците му предупреждение от прокуратурата. Те отговорили, че посрещането на човек на летището не може да бъде незаконно.

Руската Федерална служба за изпълнение на наказанията съобщи, че ще задържи Навални при пристигането му в Русия и поиска от съда да замени негова условна присъда от 2014 г. с ефективна.

През август опозиционерът беше откаран по спешност в берлинската клиника „Шарите“, след като припадна по време на полет от Томск за Москва. Няколко европейски лаборатории потвърдиха, че в организма му са открити следи от отравяне с бойно отровно вещество от типа „Новичок“, припомня БНР.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови