НАТО ще увеличи силите си за бързо реагиране от 40 000 на 300 000 души

Ангел Марковски 28 юни 2022 в 21:05 1688 0

Йенс Столтенберг

Снимка БТА/AP

Йенс Столтенберг

НАТО планира да подсили бойните групи по източния си фланг и да увеличи числеността на силите си за бързо реагиране почти осемкратно – от 40 000 на 300 000 души. 

От разпространени днес данни на НАТО става ясно, че осемте многонационални бойни групи, които се предвижда да бъдат разположени в държави членки по източния фланг на алианса, наброяват общо 9641 души, съобщи на уебсайта си Латвийското радио и телевизия.

Според информацията в Латвия е предвидена най-голяма бойна група на НАТО, състояща се от 1887 човека, в Литва – 1632, в Естония – 1430, в Румъния – 1148, в Полша – 1033, в България – 968, в Унгария – 900, в Словакия – 643

Нахлуването на Русия в Украйна доведе до „коренна промяна в подхода на НАТО към отбраната и страните членки на алианса ще трябва да увеличат своите военни разходи в един все по-нестабилен свят“, заяви днес генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг, цитиран от Асошиейтед прес.

„За да можем да се защитаваме в един по-опасен свят, трябва да инвестираме повече в нашата отбрана“, каза Столтенберг преди срещата на върха на НАТО в Мадрид, която ще определи пътя на алианса за идните години.

По думите му срещата ще очертае план за развитието на НАТО „в един по-опасен и непредсказуем свят“.

Едва девет от 30-те държави в НАТО изпълняват поставената от алианса цел за отделяне на 2 процента от брутния вътрешен продукт за отбрана.

Начело в дневния ред на срещата утре и вдругиден е подсилването на отбранителните способности на НАТО срещу Русия и оказването на подкрепа на Украйна.

„Сега Украйна се сблъсква с жестокост, която не сме виждали в Европа от Втората световна война“, каза Столтенберг.

Той изрази надежда за постигане на напредък по въпроса с кандидатстването на Финландия и Швеция за членство в алианса, на което се противопоставя Турция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !