Нападателят на Салман Рушди изненадан, че не го е убил

OFFNews 18 август 2022 в 08:01 2316 0

Хади Матар

Снимка БТА/АП

Хади Матар

Нападателят на писателя Салман Рушди заяви, че се е изненадал, след като е научил, че не го е убил. Хади Матар е говорил пред репортер на в. "Ню Йорк пост", който го посетил в затвора, съобщават АП и БТА.

Матар намушка неколкократно 75-годишния автор на "Сатанински строфи" на 12 август преди началото на публично събитие в Шътокуа, Ню Йорк, на което Рушди трябва да държи реч. 24-годишният ливанец нахлу и започна да нанася удари - поне 10-15. 75-годишният писател получи рани на черния дроб, на окото и увреждания на няколко нерва в ръката. Вероятно ще загуби зрението на едното си око.

Матар е американски гражданин от ливански произход. Живее в град Феървю в американския щат Ню Джърси. Роден е 10 години, след като аятолахът на Иран Рухола Хомейни издава фетва за убийството на Салман Рушди заради "Сатанински строфи". Нападателят определя аятолаха като "велик човек", но не уточнява дали е действал, подбуден от фетвата.

Иран отрече да има връзка с нападението.

Младият мъж казва пред репортера, че решил да убие Рушди, след като през зимата научил от съобщение в Туитър за планираната изява на писателя. Ден преди лекцията взел автобус до гр. Бъфало и след това стигнал с кола до Шътокуа. Купил си билет за едноименния институт, където бе насрочена проявата, и пренощувал на открито.

"Не харесвам този човек. Не мисля, че той е особено добър", казва Матар и укорява иранския писател в това, че е атакувал вярата.

Той казва, че е прочел само няколко страници от "Сатанински строфи".

Отрича да е имал контакт с иранския Корпус на гвардейците на Ислямската революция.

Обвиняемият е роден в САЩ и има двойно гражданство - американско и ливанско. Неговата майка разказа в интервю, че младежът се е върнал много променен от Ливан, където през 2018 г. е посетил баща си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови