Най-високата язовирна стена в САЩ в опасност, евакуират населението (видео)

Наука ОFFNews 13 февруари 2017 в 08:30 10271 3

Десетки хиляди жители на Северна Калифорния са евакуирани заради опасност от преливане на най-голямата язовирна стена в САЩ - тази на язовир Оровил. Това поставя под заплаха най-високата стена в САЩ, чието разрушение би отприщило води от порядъка на кубически километри върху съседния град Оровил и близките градове надолу в долината, съобщи Los Angeles Times.

Длъжностните лица заявиха, че ще използват торби с камъни, за да се опитат да запълнят дупката в главата на аварийния преливник, което може да намали нивото на водата в язовирното езеро Оровил и облекчи напрежението в преливника.

Аварийният преливник не е използван от времето на строителството на язовира през 1968 г. Той представлява необлицовано корито, обрасло с дървета и храсти, които бяха спешно почистени.

Засега аварията е само в източващите пълния язовир съоръжения. Стената е непокътната.

Властите подчертаха, че ситуацията остава опасна и призоваха жителите в района на поречието на река Федър да се евакуират на по-високи места.

От Националната метеорологична служба първоначално заявиха, че се очаква аварийният преливник на язовир Оровил да се разруши около 17:45, местно време, което може да предизвика "неконтролирано изтичане на водите от язовира Оровил".

Едно "неконтролирано изтичане" през насипна стена означава почти сигурното й разрушаване. Водите в язовира Оровил, заради обилните валежи приближават максимума на обема му, който е около 4.4 кубични километра.

За да се забави ерозията на аварийния преливник, служителите на Държавния департамент на водните ресурси взеха решение да се удвои притока на вода по главния преливник до 2 800 кубични метра в секунда. Това драстично ще намали притока на вода, постъпваща през аварийния преливник до 5 см, заяви служител на департамента.

Всъщност проблемите на язовира започнаха в четвъртък, когато се отвори и започна да расте огромна дупка в основния преливник.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

3

El Commandante

13.02 2017 в 10:23

Путине, стига хака на хората язовирите, тва на нищо не прилича вече!!!

14355

2

neverland

13.02 2017 в 09:50

Това е дело на диверсанти, които искат да съборят Тръмп, да покажат че при него-потоп.

42249

1

Denis Rizanov

13.02 2017 в 09:27

ПОЧНА СЕ!