Най-тежко пострадалият български ученик при взрива в Болоня ще остане в болница 40 дни

OFFNews 07 август 2018 в 19:49 3758 0

17-годишният български ученик, който пострада най-тежко при взрива на автоцистерна в Болоня, ще остане в блница 40 дни. 

Това съобщи пред БНР генералният консул на България в Милано Росен Руфев, който е посетил пострадалите. Те са били посетени и от италианския премиер Джузепе Конте. 

Състоянието му е стабилно. Ще се прецени дали да му се направи операция. Най-засегнати са краката на момчето, защото от горещата ударна вълна са се стопили джапанките му. Осигурен му е постоянен преводач, а баща му пристига утре.

Стабилно е състоянието и на другите двама ученици, които ще останат в болница. Двете момчета са с под 20% изгаряния. Очаква се те да бъдат изписани след около седмица. 

Общо 7 деца от група от 20 единайсетокласници от професионалната гимназия по механотехника „Владимир Комаров“ в Силистра пострадаха при взрива. Децата са отивали да си купят нещо от магазин наблизо, когато цистерната се взривява. Пострадали са от ударната вълна

"Засега няма родители, които да са изявили желание децата им да бъдат върнати предварително, преди да е приключила тази тяхна практика в Болоня", обясни Марин Ботев от Регионалното управление на образованието в Силистра.

Директорката на Професионалната гимназия Татяна Кинджакова е трябвало да се върне в България утре. Чрез Министерството на образованието се прави нужното да бъде удължен престоят ѝ в Италия.

Практиката на силистренските ученици трябва да приключи на 31 август.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови