Най-силното земетресение в Мексико от 85 г. уби 61 души, срина къщи, разруши болница

Невена Илиева 09 септември 2017 в 16:47 4267 1

Мексико се отърсва от едно от най-силните земетресения в историята си. Страната е в траур. 61 души загинаха, след като през нощта в четвъртък, малко преди първите минути на петъчния ден, 8.1 по Рихтер разтърси земята.

Първоначално се смяташе, че земетресението е по-слабо от ударилото я през 1985 г., когато умират хиляди. Уви, оказа се, че е по-силно и че страната не преживявала толкова силен трус от 85 години насам. Той взе най-малко 61 жертви в по-бедните южни райони, срути къщи, повреди болница и правителствени сгради. Разпоредена бе евакуация в щатите Оаксака и Чипас.

След първото бедствие дойде нова опасност - ураганът Катя, който рязко отслабна, достигайки бреговете на Мексиканския залив.

Всички загинали при земетресението са от три съседни щата около епицентъра. В Оаксака загинаха 45 души, пише "Ройтерс", в Табаско трима загубиха живота си, в Чиапас - 12. Най-тежко засегнат е град Хучитан в Оаксака, където загинаха 36 души и една трета от жилищата бяха срутени или повредени до такава степен, че са негодни за живеене. За последствията съобщи снощи президентът Енрике Пеня Нието в ефира на канал "Телевизия".

Две от трите жертви в Табаско са деца. Едното било убито от рухнала стена, а другото - в детска болница. Прекъснатото електричество спряло вентилационната система.

В петък сутринта президентът Енрике Пеня Нието изрази съболезнованията си към близките на жертвите и обяви, че най-малко 1 милион души са без електричество след земетресението. Сега то вече е възстановено на 80 000 от тях.

Вторичните трусове бяха стотици. Най-силният от тях може да предстои да бъде със сила 7.2, предупреди президентът.

Училищата в 11 щата са затворени. Учениците ще бъдат пуснати, след като е сигурно, че сградите или стени в тях няма да рухнат. Само в Чиапас са разрушени 428 жилища, а по 1700 сгради има щети.

Очакват се триметрови вълни цунами.

Възможно е в рухнали хотели и други сгради да бъдат намерени още жертви.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови