Мощно земетресение 8.1 удари Мексико и вдигна вълни цунами, има жертви

OFFNews 08 септември 2017 в 08:54 11768 1

Снимка ЕПА/БГНЕС

Мощно земетресение с магнитуд 8.1 по Рихтер разтърси южните брегове на Мексико, уби най-малко петима души и предизвика малки вълни цунами, които доведоха до поражения по сгради. В няколко квартала на столицата е прекъснато електричеството. Прозорците на летището в Мексико сити са изпочупени, рухна коридор в хотел в щата Оахака.

Епицентърът на силния трус е в Тихия океан, на около 87 км югозападно от град Пихихяпан, а дълбочината му - 69.7 км, по данни на Геофизическия институт на САЩ (USGS).

Сградите се разлюляха точно преди полунощ, всичко продължи около минута. В паника много жители на столицата Мексико избягаха на улиците по пижами, някои увити в чаршафи в хладната нощ, посред воя на сирените и плача на деца, пише "Ройтерс". Хеликоптери кръжаха във въздуха, търсейки разрушения.

Никога не съм бил на място, където земята се движи толкова много, сподели пред Би Би Си ужасеният Луис Карлос Брисено.

Три от жертвите са от Чиапас, други двама са загинали в щата Табаско. За още една жертва съобщи президентът на Гватемала Джими Моралес, но все още не е сигурно, че причината за смъртта е силното земетресение.

След първия силен трус последваха 10-ина вторични със сила между 3.7 и 5.7.

Предупреждение за нови вълни цунами остава в сила за Мексико, Гватемала, Ел Салвадор, Коста Рика, Никарагуа, Панама и Хондурас.

Това е най-силното земетресение в Мексико от 1985 г., когато мощен трус с магнитуд 8,1 погуби над 10 000 души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!