Най-малко 70 души са все още в неизвестност на Филипините след тайфуна Мангхут

OFFNews 19 септември 2018 в 17:33 1165 0

Снимка AP

Стотици спасители продължиха и днес да издирват десетките изчезнали след голямото свличане на земни маси в резултат на тайфуна Мангхут, отнело живота на 81 души. Най-малко 70 души все още са в неизвестност, заяви полицията, цитирана от ДПА, цитирана от БТА.

Повечето от загиналите и изчезналите са от Севера, в района на Филипинските Кордилери, включително в най-тежко засегната провинция Бенгет, където огромно свлачище засегна изоставена мина в град Итогон.

В село край Итогон, където беше най-голямото от петте свлачища в района на града, спасителите използваха кирки и лопати, за да си проправят път през дебелия слой кал.

"Все още наричам това "спасителни операции", защото не губя надежда, че там има оцелели", каза Франсиск Толентино, президентски съветник, натоварен със задачата да ръководи операцията за ликвидиране на последиците от бедствието. "Това е място, където има вода, а водата може да ти помогне да оцелееш", добави той.

Над 236 000 жители бяха разселени заради Мангхут, който причини щети на селското стопанство в размер на 270 милиона долара, заяви националният съвет за бедствия.

Всяка година Филипините са връхлитани от средно по 20 циклона, които предизвикват наводнения, свлачища и други бедствия.

Мангхут е най-силният тайфун за тази година.

През ноември 2013 г. над Филипините вилня тайфунът Хайян, при който загинаха над 6300 души, а над 4 млн. бяха разселени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови