Над 60% от жителите на пет европейски града искат един ден в седмицата без автомобили

OFFNews 22 септември 2022 в 17:38 2190 0

,

Снимка ,

,

62% от жителите в пет от големите европейски градове искат да има един ден в седмицата без автомобили. Гражданите на Лондон, Барселона, Варшава, Брюксел и Париж искат веднъж седмично улиците да са предназначени само за пешеходци или придвижване с велосипеди. 

Това показва проучване на "Кампания за чисти градове" (Clean Cities Campaign), което е проведено през юни тази години сред 1000 души във всеки град. Данните от него се съобщават днес по случай Световния ден без автомобили. 

Във Варшава и Париж по 65% от жителите подкрепят идеята, в Лондон - 61 на сто, а в Барселона и Брюксел - съответно по 60 и 58%. 

 

От "Кампания за чисти градове" допълват, че дните без автомобили са обявени за пръв път по време на петролното ембарго през 70-те години на 20 век, което е довело до ръст на цените на горивата. Тогава 10 държави в Европа въвеждат "Недели без автомобили".

В свой анализ оттам установят, че един ден без автомобили, въведен в големите европейски градове, може да спести между 541 и 945 хиляди барела петрол. Мярката е препоръчана и от Международната агенция по енергетика.

Ако веднъж седмично няма автомобилите във всички големи градове на ЕС и Великобритания, годишното потребление на петрол в Европа ще спадне с около 3 до 5%. Това е равно на годишната консумацията на Естония, Латвия и Литва, посочват от "Кампанията за чисти градове". 

"Градовете трябва да обмислят дните без автомобили като мярка за незабавно ограничаване на потреблението на петрол, но също така с тях могат да осигурят бързо намаляване на токсичното замърсяване на въздуха, което убива хиляди европейци годишно. Освен това те са чудесен начин да демонстрирате на обществеността какъв може да бъде животът в градовете, когато пътищата не са доминирани от автомобили", казва Барбара Стол, директор на кампанията за чисти градове.

Световният ден без автомобили беше отбелязан в София денят с велопоход, зони без автомобилно движение, идеи за намаляване на трафика и насърчаване на алтернативното придвижване. Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев и зам.-кметът по транспорта Кристиан Кръстев представиха нови електробуси, които са част от иновативния проект за "автобус при поискване", които ще са предимно за кварталните улици на София. Разработено е приложение за ползване по Проект на Столична община "INNOAIR". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови