Над 15 000 са потвърдените жертви от разрушителното земетресение в Турция и Сирия

OFFNews 09 февруари 2023 в 07:23 3180 0

земетресение

Снимка Getty Images

Земетресение в Турция

Жертвите на разрушителното земетресение на турско-сирийската граница и последвалите вторични трусове надхвърлиха 15 000. На този фон надеждите да бъдат намерени още оцелели намаляват с всеки изминал час, предаде ДПА.

Броят на загиналите в Турция нарасна на 12 391, съобщи тази сутрин Анадолската агенция, като се позова на турската служба за реакция при бедствия и аварии АФАД, а ранените са 62 914.

От другата страна на границата в раздираната от война Сирия жертвите са 2662.

Вчера турският президент Реджеп Тайип Ердоган обеща спасителните действия да продължат, докато "под развалините не остане никой". Разрушени са около 6000 сгради, каза той.

Ердоган обеща спешно подпомагане в размер на 10 000 турски лири (около 530 долара) за всяко пострадало семейство.

В Сирия обстановката e тежка. По данни на правителството засегнатите сирийци са около 298 000, като повечето е трябвало да напуснат домовете си, съобщи държавната осведомителна агенция САНА. Властите са обособили 180 места за спешно настаняване.

Хиляди хора в Сирия все още са в неизвестност, продължава да има и спешна нужда от тежка техника за разчистване на отломките. Дългогодишната гражданска война и международните санкции пречат на оказването на помощ на пострадалите райони.

В понеделник сутринта районът по границата между Турция и Сирия беше разлюлян от земетресение с магнитуд 7,7. Оттогава регионът преживя стотици вторични трусове, включително земетресение с магнитуд 7,5 в понеделник следобед.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови