На 8 юли Германия ще обяви извънредна ситуация заради газа

Offnews 23 юни 2022 в 23:12 3221 2

Газ, Германия

Снимка Getty Images

Газова инсталация в Берлин

На 8 юли германското правителство ще обяви т.нар. извънредна ситуация заради напрегнатата ситуация с доставките на природен газ. Това съобщи вестник „Frankfurter Allgemeine Zeitung“, позовавайки се на свои източници.

Германия вече обяви първа степен на готовност като част от спешен план за гарантиране на енергийната сигурност. Наред с другото, той задължава Федералната агенция за мрежите да докладва ежедневно за състоянието на доставките на газ и да следи непрекъснато ситуацията. Втората степен означава, че правителството ще призове компаниите към икономия на газ. При тези обстоятелства ситуацията все още може да се регулира на пазарно ниво, но вече е вероятно допълнително повишаване на цените.

Германия е във фаза 1 от своя план за извънредни ситуации от края на март. 

Преминаването към следващата фаза е заради намаляванети на потоците през газопровода "Северен поток 1" до едва 40% от капацитета от руският доставчик "Газпром". Той обвини за проблема забавеното поради санкции връщане от ремонт в Канада на оборудване за компресорна станция.

Във втория етап пазарът все още е в състояние да абсорбира липсващия обем без нужда от държавна намеса, която би се задействала в последния авариен етап.


Няколко европейски държави очертаха поредица от мерки, за да устоят на кризата с доставките, за да се справят с притесненията относно недостига на енергия през зимата и скока на инфлацията, който може да постави на изпитание решимостта на Европа да запази санкциите срещу Русия.

Това също така накара германците да обмислят стъпки като болезнени съкращения на производството си и да прибягват до замърсяващи форми на енергия, които преди се смятаха за немислими, за да се приспособят към перспективата напълно да спре руският газ.

Холандските фючърси за газови доставки в след един месец (европейският показател за цена на газа), се повишиха с 4% до 131.50 евро за мегават/час (MWh) в ранната сутрешна търговия.

Европейският съюз в сряда обвини Русия, че "действа с измама" за намаляването на газа и даде знак, че временно ще се обърне към ТЕЦ-ове на въглища, за да запълни недостига на енергия. Русия отрече спирането на доставките на газ да е било предумишлено.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2051

2

Propaganda

24.06 2022 в 11:35

Немците имат немалко качества, но толкова алчно и двулично племе рядко се среща. Дано заради печелбарството си и леви политики не предадат Европа.

Колкото и да е тегаво при нас, то в руската кочина ще да е три пъти по-зле.
Тази криза е благодат: още преди 15 год. трябваше да лишим руските подчовеци от всякакъв достъп до Европа. Сега му е времето.