Москва разчиства небето за парада в Деня на победата

OFFNews 09 май 2014 в 08:13 8410 17

Парад за Деня на победата в Русия

В Русия днес ще се проведе традиционният парад за Деня на победата.

Демонстрацията на военна сила на Червения площад в Москва тази година ще се проведе на фона на конфликта в Украйна и патриотичните настроения след анексирането на Крим.

Военни паради ще се проведат в още няколко града в Русия, сред които е и кримският Севастопол. Руският президент Владимир Путин ще посети пристанищния град, което ще бъде и първото му посещение в Крим след анексирането му.

Очаква се празникът да бъде отбелязан и в Украйна от проруски настроеното население. Временната власт в страната се опасява от подклаждане на насилие.

В 10.00 часа московско време на Червения площад в чест на 69-ата годишнина от победата във Великата отечествена война ще маршируват 10 000 войници, ще преминат 151 военни машини, а в небето ще полетят 69 самолети и хеликоптери. За да се проведе парадът в цялост, руските власти са подготвени за разчистване на облачността над Москва, като за целта ще бъдат използвани течен азот, гранулиран въглероден диоксид и фина циментова смес „М-500“.

Парадът с военна техника ще бъде открит от 13 бронирани автомобила „Тигър“. След тях ще преминат 15 БТР-80, които влизат в състава на 810 бригада на Черноморския флот, базирана в Севатопол. Това е и една от най-новите машини на руската армия. За първи път ще бъдат показани и бронирани автомобили с висока проходимост „Тайфун“.

Противовъздушната отбрана ще бъде представена от самоходната огнева установка „Бук- М2“, последвани от най-новата зенитна ракетна система С-400 "Триумф". След това ще бъде показана и гордоста на руската армия – подвижният ракетен комплекс „Топол-М“.

Денят на победата отбелязва подписването на капитулацията на хитлеристка Германия. По изрично настояване на Сталин, ден по-късно началникът на генералния щаб на Вермахта фелдмаршал Кайтел, подписва отделно германската капитулация само със СССР.

На същия ден и Европейският съюз отбелязва своя празник. На 9 май в декларация френският министър Робер Шуман предлага обединяването на следвоенна Франция и Германия. Така през 1950 година е създаден предшественикът на ЕС — Европейската общност за въглища и стомана.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!