Москва лази по нервите и на чехите, иска да благодарят за съветската окупация през 1968 г.

Георги Савчев 25 ноември 2017 в 18:35 14163 5

Снимка wikimedia

Прага, 1968 г.

След като официална София в началото на ноември трябваше да опровергава изказването на говорителката на руското външно министерство, че съветската армия е спасила българските евреи от нацистките лагери на смъртта, дойде ред и на чехите да се защитават в информационната война.

На 21 ноември, в деня на официалното посещение на чешкия президент Милош Земан в Русия, на сайта на "Звезда" - телевизионния канал на руското министерство на отбраната, се появи публикация със заглавие "Чехословакия трябва да е благодарна на СССР за 1968 г.: историята на "Пражката пролет".

В публикацията се твърди, че нахлуването на войските на Варшавския договор в Чехословакия през 1968 г. "не е позволило на Запада да извърши държавен преврат в страната по технологията на Нежната революция и е съхранило за над 20 години живота в мир и в съгласие с всички народи от страните на Варшавския договор".

Цяла седмица политическият елит и медиите в Чехия опровергават тази цинична интерпретация на историческите събития.

Президентът Милош Земан връчи на руския премиер Дмитрий Медведев копие от публикацията и я определи като "неприятен подарък", "обида за чешкия народ" и "умишлена провокация".

За подобряване на отношенията между Чешката република и Русия е необходимо руските медии, свързани с правителствени структури, да не публикуват твърдения, които са грубо извращение и лъжлива интерпретация на събитията през 1968 г., коментира чешкият външен министър Любомир Заоралек.

Не желаем да слушаме как през 1968 г. е имало пуч, организиран от Запада, добави Заоралек.

Типично по съветски маниер публикацията в сайта на телевизия "Звезда" вече е изтрита, без да има никакво редакционно обяснение. А руският премиер Дмитрий Медведев "успокои" президента Земан, че това не е официалната позиция на Москва - просто в телевизионния канал на министерството на отбраната имало свобода на словото и "в Русия е провъзгласен принципът за ненамеса в работата на медиите". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

6

Стефан

26.11 2017 в 21:25

Освен дето не знаят историята на Втората световна война, нито какво се е случило в Чехия през 68-а.

8014

5

Каква Москва бе ви гони вие изобщо четохте ли статията където още в началото пише : "Мнение, выраженное в публикации Леонида Масловского, является его личной позицией и может не совпадать с мнением редакции сайта телеканала «Звезда». Егати ламерите

7993

3

Ilarion Gospodinov

26.11 2017 в 03:05

даже и русофила земан реагира на тая помия

13214

1

XR4

25.11 2017 в 19:28

"... това не е официалната позиция на Москва - просто в телевизионния канал на министерството на отбраната имало свобода на словото и "в Русия е провъзгласен принципът за ненамеса в работата на медиите"

Ха-ха!