Москва изпробва междуконтинентална балистична ракета за добре дошъл на Байдън в Украйна

Според Вашингтон опитът е неуспешен и затова Путин не го е вместил в речта си за състоянието на нацията

OFFNews 22 февруари 2023 в 20:46 7681 4

ракета

Снимка Руското министерство на отбраната

"Сатана II" е способна да носи няколко ядрени бойни глави.

Русия е извършила неуспешен опит с междуконтинентална балистична ракета по времето, когато президентът Джо Байдън е бил в Украйна, съобщава CNN с позоваване на двама американски служители, запознати с въпроса. По-късно обаче бе уточнено, че тестът е направен преди Байдън да пристигне в Киев, т.е. в събота. 

Москва е уведомила предварително САЩ за изстрелването според задълженията си по договора Нов СТАРТ, казва единият от служителите, като уточнява, че "подобни тестове са рутинни". Според другия служител той не е представлявал риск за Съединените щати и Вашингтон не разглеждат случая като ескалация на напрежението.

Тестът на тежката ракета SARMAT, наричана на Запад "Сатана II", способна да носи няколко ядрени бойни глави, изглежда се е провалил, изтъкват официални лица. Успешни опити е имало и преди и ако този път той е проработил, руският президент Владимир Путин щеше да го съобщи по време на речта си за състоянието на нацията във вторник, твърдят източниците. В продължилата близо 2 часа реч той обаче не споменава нищо подобно, а обяви, че Русия преустановява участието си в договора за намаляване на ядрените оръжия със САЩ "Нов СТАРТ", който регулира двата най-големи ядрени арсенала в света.

Двете суперсили са общували по няколко различни канала, като американската страна е информирала Москва за предстоящата визита на Байдън в Украйна, обяви в понеделник съветникът по националната сигурност Джейк Съливан.

Днес Кремъл отказа коментар. Говорителят Дмитрий Песков бе лаконичен - въпросът е "прерогатив на Министерството на отбраната".

CNN отбелязва, че в миналото Путин е обявявал успешни опити с междуконтинентални ракети, включително през април м.г., само няколко месеца след като Русия нахлу в Украйна. Изпитването бе също с ракета SARMAT, която бе представена за първи път през 2016 г. и за която руските държавни медии твърдят, че има обсег на действие над 11 000 км. Ракетата може да носи бойна глава с тегло 100 тона и е проектирана като наследник на посестримата си R-36M "Воевода".

Миналата година Путин предупреди, че ракетата ще "накара да се замислят онези, които се опитват да заплашват Русия".

Западни експерти пък представиха теста през 2022 г. като "дрънкане на оръжие" и го възприеха като опит за отклоняване на вниманието от военните неуспехи на Русия, като например потъването на черноморския ѝ флагман "Москва". Тогавашният прессекретарят на Пентагона Джон Кърби нарече теста през 2022 г. "рутинен", а не изненадващ. "Не се считаше за заплаха за Съединените щати или техните съюзници", посочи Кърби.

През последната година руската армия е претърпяла множество сериозни поражения на бойното поле в Украйна и като цяло се е "провалила" в постигането на стратегическите си цели там, заявиха няколко високопоставени представители на САЩ.

"Сега Русия е глобален парий, а светът остава вдъхновен от украинската храброст и устойчивост. Накратко, Русия загуби - загуби стратегически, оперативно и тактически", посочи миналата седмица председателят на Обединения комитет на началник-щабовете генерал Марк Мили.

Въпреки това Путин не е показал намерение да преосмисли войната си, за която все още настоява, че е "специална военна операция", коментира CNN.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

4

alfakentavur

23.02 2023 в 01:55

Как да им работи вундервафето, като германските инженери отвлечени след ВСВ отдавна са умрели?

345

3

Джендо Джедев

22.02 2023 в 22:04

Вундервафето на Путя май запецна. И един чичко с мустачки разчиташе на вундервафета преди 80 години, ама неговите поне работеха. :D

2905

2

sparebits

22.02 2023 в 22:01

А къде е Бармалейката? Да не са го мобилизирали?

2073

1

Johnny B Goode

22.02 2023 в 21:12

Туй ще да е прословутата сърмичка на БармаЛейката.
Уви, сполетяла я е съдбата на другите безаналогови руски чудесии.

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика