Морска буря издуха от палубата на самолетоносач американски изтребител

Красимир Крумов 14 юли 2022 в 10:24 17408 2

F/A-18 Super Hornet

Снимка Getty Images

F/A-18 Super Hornet

Изтребител F/A-18 Super Hornet, зачислен на служба към самолетоносача на военноморските сили на САЩ USS Harry S. Truman (CVN75), е бил издухан зад борда поради внезапен щорм след неочаквано влошаване на времето. За инцидента, който е станал в петък, съобщиха в официално изявление Военноморските сили (ВМС) на САЩ.

Произшествието е станало в момент на презареждане на изтребителя от състава на ескадрилата Carrier Air Wing 1 (CVW1) с гориво в открито море, като машината е паднала във водата. Веднага в съответствие с предвидените стандартни процедури операцията по зареждането е прекратена безопасно. Целият личен състав е налице, един от моряците е получил леки наранявания при провежданата операция в резултат на лошото време. Той е в стабилно състояние и се очаква да се възстанови напълно, се казва в съобщението на американците.

Самолетоносачът USS Harry S. Truman и качените на борда му самолети остават напълно годни за мисия, се казва още в официалното съобщение. Подробностите и причините за инцидента се изясняват.

“Удавеният” самолет F/A-18 Super Hornet е от поколение 4+, производство на "Боинг". Наричат този модел "Супер Стършел", а според сайта aerocorner.com машината, която са изтървали в морето американците, струва 67 милиона долара.

Това не е първият случай с участие на такъв тип изтребител на борда на американски самолетоносач. На 13 март 2018 година по време на подход за кацане в база на ВМС на САЩ във Флорида F/A-18 Super Hornet  падна във водата край бреговете на Кей Уест. Тогава и двамата пилоти успяха да катапултират, но часове по-късно починаха в болница.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1005

2

IvGGG

14.07 2022 в 21:19

Прав си, Адмирал Кузнецов е забелязан да прави кръгчета в района. Според последна информация, черните кълбета издигащи се постоянно от чудото на руският военен флот били буреносни облаци. Оказва се, че основната му функция била генератор на разрушителни бури, а тази на самолетоносач била само за прикритие.

2005

1

Дали пък тази внезапна морска буря не е била някакво ново оръжие така да се каже климатично на руснаците