Мексико прави крачка към легализирането на марихуаната

OFFNews 05 ноември 2015 в 11:50 2279 1

Решение на Върховния съд в Мексико може да проправи път към легализирането на марихуаната в страната, съобщава Би Би Си.

Съдът е разрешил на 4 човека от "Мексиканско общество за отговорно и толерантно ползване" да отглеждат и употребяват легално собствени растения. Институцията е стигнала до заключение, че да се забранява отглеждането на канабис за лична употреба е противоконституционно.

Групата е повдигнала въпроса за първи път през 2013 година, търсейки разрешение за лична употреба на канабиноидното растение.

Марихуаната все още е нелегална в страната, но се вярва, че това решение на Върховния съд може да даде зелена светлина на процеса по легализирането й.

Макар, че за получаване на разрешение за отглеждане и употреба на растението, всеки гражданин трябва да внесе молба във Върховния съд, активисти смятат, че това е огромна стъпка напред към цялостна легализация.

Мексико отдавна има проблеми с наркокартелите в страната. Обществото в държавата е разединено, когато става въпрос за легализирането на наркотика. Президентът Енрике Нието твърдо се противопоставя на всяка промяна на забраната.

От години на страната се оказва външен натиск да омекоти законите свързани с марихуаната, след като САЩ я легализираха в няколко щата.

От 2009 година насам в Мексико е легално притежанието на канабис в количества непревишаващи 5 грама.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови