Медиците, които се борят с ебола, станаха Личност на годината според сп. "Time"

OFFNews 10 декември 2014 в 21:47 1481 0

Снимка: сп. Таймс

Сп. "Time" определи медиците, които се борят със смъртоносния вирус ебола в Северна Африка, за "Личност на годината".

Те поемаха рискове, но упорстваха, жертваха себе си и спасяваха живота на пациентите, коментира решението главната редакторка на списанието Нанси Гибс.

Вирусът Ебола върлува из Африка от десетилетия, но през 2014 г. се превърна в истинска епидемия, която обхвана Северна Африка, Прехвърли границите на континента и стигна до Испания, Германия, САЩ. Над 7000 са жертвите на болестта в Северна Африка, сред които много лекари и медицински сестри. Медицинските служители, с риск за живота си и сега продължават да се борят срещу болестта, посочиха от "Time". 

Сред номинираните бяха още протестиращите от Фъргюсън, медиците, борещи се срещу Ебола, и руския президент Владимир Путин. В списъка с номинирани намериха място още поп певицата Тейлър Суифт, изпълнителният директор на Apple Тим Кук, комисионерът на НФЛ Роджер Гудел, действащият президент на кюрдския регион в Ирак от 2005 г. Мосад Барзани и английският учител превърнал се в милиардер Джак Ма.

Миналата година отличието беше присъдено на папа Франциск. 

Премиерът на Индия Нарендра Моди пък зае първото място в читателската класация и беше определен за "Човек на годината". За Моди гласуваха близо 16 на сто от участниците в анкетата, в която се включиха около 5 млиона читатели на изданието. 

На второ място в интернет допитването за "Човек на годината" бяха поставени участниците в протестите срещу полицейското насилие в град Фъргюсън, САЩ, а последен в челната тройка бе Джошуа Уон - активен участник в хонконгските демонстрации.

На четвърта позиция читателите на списанието са поставили пакистанската правозащитничка Малала Юсуфзай, а на пета - медиците, участващи в борбата с епидемията от ебола. Шестата позиция пък зае руският президент Владимир Путин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика