Нова ваксина срещу ебола дава обнадеждаващи резултати

OFFNews 28 ноември 2014 в 13:17 1990 0

Нова експериментална ваксина срещу ебола, която се разработва от учени от Националния здравен институт на САЩ, беше изпробвана върху хора и даде първи обнадеждаващи резултати, съобщава "Асошиейтед прес".

След първия етап на тестване ваксината изглежда безопасна и без сериозни странични ефекти. Тя е предизвикала признаци на имунна защита при първите 20 доброволци, които са я тествали. 

Според резултатите от изследванията половината от хората в тестовата група, които са били ваксинирана с по-висока доза, произвеждат повече антитела, които противодействат на вируса.

Двама от доброволците са имали 39 градуса температура за един ден, но тя е отшумяла и сега се чувстват добре.

Очаква се да се проведат още няколко теста върху доброволци. Ако резултатите от тях са добри ще се премине към по-мащабен тест на ваксината, който най-вероятно ще бъде направен в Западна Африка. 

Президента на САЩ Барак Обама ще посети Националния здравен институт през следващата седмица, за да види как върви работата по ваксината. Той ще поиска спешно финансиране на проекта от Конгреса на САЩ, за да може да се продължи борбата с ебола по целия свят.

По-рано този месец директорът на института доктор Антъни Фаучи изрази мнението си, че първите резултати са достатъчно обнадеждаващи, за да може САЩ да планират по-голям проучване. Той смята, че тестовете могат да започнат още през януари в Либерия, като така ще стане ясно дали ваксината наистина действа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки