Мъж разказва как се е спасил от горящия небостъргач

OFFNews 16 юни 2017 в 10:08 9912 2

41-годишен мъж разказа как е успял да се спаси от огнения ад в 24-етажния небостъргач Grenfell Tower.

Кристос Феърберн живеел на 15-тия етаж на сградата от две години, разказва самият той пред Би Би Си. В нощта на трагедията гледал телевизия, когато около 00:45 ч някой почукал силно на вратата му. В същото време чул шум откъм стълбището и усетил дим в апартамента си. Тогава разбрал, че има пожар.

Звъннал на телефона за спешни случаи и оттам му казали да напусне сградата, като преди това обвие тялото си в мокра хавлиена кърпа. Но щом отворил вратата на апартамента, димът отвън бил толкова гъст, че не могъл да излезе. Обзела го паника. Започнал да чука по прозореца и закрещял: "Помощ, помогнете, не мога да изляза!" Опитал да отвори прозореца, но си изгорил ръката на разтапящата се пластмаса.

Виждал полицията отвън и други хора. "Имах чувството, че просто ме наблюдават. Тогава осъзнах, че ако сам не изляза, там ще си умра."

Увил мокър пуловер около тялото си и отворил вратата, вземайки само телефона си. Димът бил черен и било толкова горещо, че не можел да диша, но някак успял да продължи да се движи.

В тъмнината усещал, че се препъва - в тела. Паднал, а когато успял да се изправи, видял лицето на мъртъв човек. Все още си представя това лице.

Стигнал до третия или четвъртия етаж задушавайки се. Усещал, че ще загуби съзнание. Припаднал и точно тогава усетил как пожарникар го сграбчва.

Откарали го в болница. Дробовете му били пълни с отровни газове. Плачел, а картини от случилото се постоянно нахлували в съзнанието му. Чувства се невероятен късметлия и още не може да повярва, че е оцелял. Кълне се, че никога повече не би живял във висок блок. Страда много за загиналите и ранените и се зарича оттук насетне да се вижда по-често със семейството и приятелите си, защото животът може да се окаже по-кратък, отколкото очакваме. 

"Знам, че днес не трябваше да съм тук, но ето, че съм", завършва разказа си оцелелият.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13507

2

Филм и героите ще са гейове.

21061

1

рамбо

16.06 2017 в 12:16

Скоро сигурно ще заснемат и холивудски екшъни за тоя случай. За целта ще "открият" нови и нови герои, както от оцелелите, така и от пожарникарите, които са наблюдавали отблизо горенето
 
X

Да помогнем на украинските деца!