Матеуш Моравецки: Ще разкрием документи за това как Русия корумпира евродепутати

OFFNews 12 март 2023 в 20:28 5754 2

Матеуш Моравецки

Снимка Facebook / Mateusz Morawiecki

Матеуш Моравецки (вдясно) в неделя сред войници по време на ученията "Тренирай с НАТО" в Полша.

„Нашият министър на вътрешните работи скоро ще разкрие документи за влиянието на руските служби, корумпиращи евродепутати“. Това заяви министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки в интервю за портала i.pl.

През декември 2022 г. общественото мнение в Европа беше разтърсено от корупционен скандал в Европейския парламент, след като стана ясно, че Катар и Мароко са се опитали да повлияят на икономически и политически решения на ЕП чрез подкупване на хора, заемащи важни позиции в Европейския парламент.

Бившият евродепутат, италианецът Пиер Антонио Панцери, една от ключовите фигури в корупционната афера, се съгласи да сътрудничи на белгийското правосъдие в разследването в замяна на снизхождение.

В интервю за i.pl премиерът Полша разкри, че вътрешният министър ще покаже документи, свързани със случая. „Днес знаем, че в корумпирането на евродепутатите се появиха и руски следи. Вътрешният ни министър скоро ще разкрие документи за влиянието на руските служби, корумпиращи евродепутатите“, каза Моравецки.

На въпрос дали става въпрос за полски евродепутати, той каза, че информацията се отнася за няколко евродепутати, "но не от Полша".

„Катаргейт“ взе още една жертва. От поста си беше освободен генералният секретар на Международната конфедерация на профсъюзите ITUC Лука Визентини от Италия. Новината за уволнението му дойде от съобщение на организацията за взетото в събота решение. Според ITUC Визентини е „изгубил доверие“, след като името му се появи в разследване на белгийската прокуратура за корупция в Европейския парламент.

Миналия декември италианецът беше арестуван за два дни, но пуснат без да му повдигнато обвинение. Той обаче остава заподозрян по случая и оттогава беше отстранен временно от задълженията си като генерален секретар на ITUC.

„Събитията от последните месеци сериозно опетниха репутацията на ITUC“, обяви Акико Гоно, президент на организацията, която обединява 338 синдиката в 168 страни по света.

Според всекидневника De Tijd Визентини е признал, че е получил 50 000 евро от организацията на бившия член на Европейския парламент Пиер Антонио Панцери, който изигра основна роля в разкрития през декември 2022 г. скандал, наричан „Катаргейт“.

Информацията, оповестена от белгийското правосъдие, показва, че Катар и Мароко са се опитвали да повлияят на икономическите и политически решения на ЕП срещу подкупи. Арестувани бяха бившият заместник-председател на ЕП, гръцката евродепутатка Ева Кайли и белгийският евродепутат Марк Тарабела.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

2

редовно четящ

13.03 2023 в 10:44

И за терористичните актове в Европа и САЩ ще излязат наяве документи за руzко участие. Когато му дойде времето.

4738

1

Того

12.03 2023 в 22:10

Където мине моzковския ботуш, след себе си оставя само смрад, корупция, малограмотност и нищета. Преzтъпна нация.