Мащабни протести в Гърция срещу споразумението с кредиторите

OFFNews 16 януари 2016 в 12:34 4068 3

Мащабни протести в Гърция срещу споразумението с кредиторите

Мащабна демонстрация организират днес гръцките синдикати пред парламента. Протестите са срещу споразумението с кредиторите за основни промени в осигурителната система. Проектозаконът все още не е влязъл за гласуване от депутатите, но срещу него реагират всички - от опозиция до работещи и пенсионери, съобщава БНР. От общия синдикат заявиха, че ще протестират, докато правителството не оттегли програмата за реформи.

Фокусът на внимание и днес е насочен към фермерите. Над 700 трактора са разположени от страни на магистралата Серес-Промахон, където късно снощи се проведе общо заседание на фермерите от района. Обещават, че няма да затварят границата с България, но блокади ще има вътре в страната. От област Еврос не поемат ангажимент, че няма да блокират другите гранични пунктове.

Планът на фермерите е да засилят натиска върху правителството с мощни протести, които не изключват блокади на пътища.
Засега блокади в близките дни се очакват на пътния възел Кердилия на автоматистрала Егнатия, в Кавала, както и в област Виотия. Ако напрежението ескалира и блокират прохода Темби, тогава ще разделят Гърция на две без достъп.

От страна на правителството изразяват оптимизъм, че ще постигнат споразумание със синдикатите и няма да се достигне до национални протести.

Има вероятност гръцки фермери да затворят ГКПП „Кулата” заради стачки информира в петък генералният консул на България в Солун и бивш председател на ДАНС Владимир Писанчев. „Все още не знаем със сигурност, дали това ще се случи, но има такива вълнения. Става дума за вътрешни протести”, заяви той, цитиран от "Фокус". .

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!