Маневри за сплашване: Русия е разположила нови ракети по крайбрежието в Калининградска област

OFFNews 30 юни 2022 в 09:44 645 1

Анализ на новите сателитни снимки показва появата на огневи позиции на нос на нови ракетни системи.

Снимка NavalNews

Анализ на новите сателитни снимки показва появата на огневи позиции на нос на нови ракетни системи.

Русия е разположила на огневи позиции по крайбрежието на Калининградска област усъвършенствани противокорабни ракетни системи , 3K60 Bal и K-300P Bastion-P, съобщава на базата на задълбочен анализ на сателитни снимки специализираното издание NavalNews. Порталът е анализирал промените в състоянието на крайбрежната ивица през последните седмици и е установил промени в района на нос Таран, популярна забележителност по средата на кратката брегова ивица на анклава.

На нос Таран има ново оборудване – „близнаците“ Bal и Bastion. Според експертите ракетните системи от двата вида много често се използват в комплект и се разполагат заедно.

Първата, 3K60 Bal, (по натовската класификация SSC-6 Sennight), е по-слаб еквивалент на Harpoon. Той изстрелва ракети Х-35, известни в НАТО като SS-N-25 Switchblade. Това е същата ракета, на която е базирана украинската система Нептун. Всяка пускова установка от системата Bal може да носи 8 ракети. Bal има ефективен обхват от около 70 морски мили, като подобрената версия го увеличава до 160 морски мили.

Системата Bal е дозвукова морска ракета. За ефективността й може да се съди по ефекта, който успя да постигне „Нептун“ при потапянето на руския черноморски флагман „Москва“. В Калининград е допълнена с Bastion-P, втория комплекс.

K-300P Bastion-P (SSC-5 Stooge) е наземен вариант на P-800 Oniks (SS-N-26 Strobile по натовската класификация). Тази система има по-далечен обсег от Bal, около 190 морски мили и лети със скорост 2,5 Мах. Счита е за оръжие от най-висок клас от ерата след Студената война и е признато за сериозна заплаха за всеки надводен кораб.

Bstion-P има възможност и за наземно нападение с крилати ракети. По този начин вече е използвана във войната в Украйна, но заради високата и цена руснаците предпочитат като оптимален вариант крилатата ракета „Калибър“.

Bastion-P и Bal често се виждат разположени заедно в Калининград, като споделят един и същ радар за откриване на цели Monolith-B.
Обхватът на тези ракети, особено Bastion-P, достига до шведския бряг от другата страна на Балтийско море. Използването им по отдалечени цели би зависило от подходяща информация за насочване, смятат от NavalNews. Въпреки че не е тайна, че Русия разполага с тези системи в Калининград, разполагането им по бреговата линия сега става в условията на повишено напрежение между НАТО и Русия.

Анализаторът по отбраната Бенджамин Пит смята, че Русия използва развръщането на такива системи по огневата линия като средство за натиск върху Запада. „Видяхме това с разполагането на балистични ракети „Кинжал“ няколко дни преди инвазията в Украйна“. Той добави, че настоящото разполагане може да има за цел да повлияе на Литва по въпроса за санкциите.

Политическата риторика на руската страна включва закани за отмъщение срещу Литва. Николай Патрушев, секретар на Съвета за сигурност на Русия, каза, че ще бъдат взети мерки и Русия „...със сигурност ще отговори на подобни враждебни действия“ . Цитатът продължаваше с „последствията от тях ще имат сериозно отрицателно въздействие върху населението на Литва“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови